Turski sud naložio deblokiranje Tvitera

U odluci suda, kako prenosi Itar-Tas, navodi se da blokiranje pristupa "tviteru" protivrječi principima pravne države
1 komentar(a)
Turska tviter, Foto: Reuters
Turska tviter, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.03.2014. 11:19h

Turski sud naložio je danas Upravi za veze i telekomunikacije da deblokira pristup servisu „Tviter“ na internetu, nakon što je ta društvena mreža bila upotrebljena za distribuciju snimka koji implicira umiješanost turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana u korupciju, javio je AFP.

Upravni sud u Ankari naložio je toj upravi deblokadu "tvitera", koja se očekuje narednih sati, navodi francuska agencija, pozivajući se na privatnu televiziju NTV.

Na taj način sud je uvažio tužbu turskog udruženja advokata od 20. marta.

U odluci suda, kako prenosi Itar-Tas, navodi se da blokiranje pristupa "tviteru" protivrječi principima pravne države.

Ruska agencija prenijela je i Erdoganovu izjavu iz intervjua datog pred izbore, 30. marta, da "tviter" nije pod jurisdikcijom turskih sudova i da su zato vlasti blokirale pristup tom internet resursu, kao i da je ta mjera unutrašnje pitanje Turske.

Navodeći da desetine i stotine zahtjeva za uklanjanje naloga i "tvitova" postoje u Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, SAD, Rusiji i Indiji, i da se većem dijelu tih zahtejva udovoljava, Erdogan je rekao da Turska "hoće da zatvori svega dva naloga".

"Mi upućujemo sudske odluke ali nas ne slušaju (u kompaniji Tviter)... Preostaje nam jedino da onemogućimo pristup", rekao je turski premijer.

"Što se tiče sloboda, mi smo veoma ispred većine zemalja Evropske unije. Nema u mnogima od njih tolike slobode informisanja. Čovek može da počne kako želi da vrijeđa premijera. Kod njih se to neće desiti", rekao je Erdogan, najavljujući da će Turska i dalje postupati čvrsto prema društvenim mrežama u slučaju da ne ispunjavaju sudske naloge o zatvaranju naloga i uklanjanju sadržaja.

Bonus video: