Otkrivena kriminalna grupa: Kupcima na eBay-u slali cigle

Kupci koji su koristili eBay bili su zaštićeni uslugom "Garancija za povraćaj novca", ali ostali su bili izloženi prevari
63 pregleda 0 komentar(a)
eBay, Foto: Shutterstock
eBay, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.03.2014. 15:32h

Evropska policija razbila je kriminalnu grupu koja je varala onlajn kupce širom svijeta tako što im je umjesto naručene robe slala cigle, voće i povrće.

Evropski centar za visokotehnološki kriminal (EC3) pri Europolu saopštio je da je kriminalnu grupu odgovornu za prevaru serijom sofisticiranih lažnih onlajn kupovina širom svijeta razbila u saradnji sa Poljskom nacionalnom policijom i američkom multinacionalnom internet korporacijom za trgovinu eBay.

Na stotine žrtava iz najmanje 15 zemalja - Poljske, Belgije, Francuske, Njemačke, Italije, Letonije, Holandije, Španije, Velike Britanije, SAD, Kanade i Indije pogođene su prevarama među kojima su bile lažne prodaje putem onlajn sajtova - na ibeju i ostalim poljskim onlajn sajtovima, saopšteno je iz Europola.

Pošto su izvršili elektronsko plaćanje za robu, kupcima su umjesto ipostavljanja kupljene robe slali cigle, voće i povrće, a u slučaju korišćenja Ibeja kupcima ništa nije bilo poslato.

Kada su primili elektronski prebačena sredstva, prevaranti su ih dalje prebacivali na neregistrovane pripejd kartice, a gotovina je povlačena putem bankomata.

Kupci koji su koristili eBay bili su zaštićeni uslugom "Garancija za povraćaj novca", ali ostali su bili izloženi prevari i ostali su bez ukupno više desetina hiljada eura u prošloj godini.

Međutim, uprkos pokušajima sofisticiranih kriminalaca da "maskiraju" svoje onlajn identitete i aktivnosti, poljska policija je u saradnji sa sajber stručnjacima EC3 i predstavnicima ibeja, presrela grupu, pa su dva ključna osumnjičena uhapšena u poljskom mjestu Pulavi kada su pokušali da izvuku novac na bankomatu.

"Ovaj uspješni slučaj je savršen primjer vrlo efikasne saradnje između Ibeja, Poljske narodne policije i EC3 u borbi protiv kriminala koji je pogodio žrtve iz više od 15 zemalja na tri kontinenta. Radeći zajedno, dijeleći informacije i koordinarujući ove istrage u više jurisdikcija, dokazali smo da kriminalci mogu da bježe, ali ne mogu da pobjegnu", naveo je direktor EC3 Truls Urting.

Bonus video: