Gertner: Neće biti Hladnog rata zbog Ukrajine

U autorskom članku za austrijski dnevnik "Tiroler tagescajtung" on je ocijenio da trenutna situacija nekima samo liči na Hladni rat
5 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2014. 11:50h

Austrijski ekspert Hajnc Gertner kaže da neće biti novog Hladnog rata usled krize u Ukrajini. Tavim tvrdnjama, kaže on, republikanci pritiskaju Obamu.

Profesor na bečkom Fakultetu političkih nauka i ekspert za pitanja bezbjednosti i kontrole naoružanja Hajnc Gertner ocjenjuje, povodom krize oko Ukrajine, da Hladnog rata neće biti jer svijet danas izgleda sasvim drugačije.

U autorskom članku za austrijski dnevnik "Tiroler tagescajtung" on je ocijenio da trenutna situacija nekima samo liči na Hladni rat.

"Ovakve tvrdnje su u SAD više unutrašnje politički motivisane nego što se zapravo odnose na spoljnu politiku", navodi se u komentaru.

Autor objašnjava da neokonzervativni krugovi kao i republikanski senatori u SAD poput Džona Mekejna koriste aktuelne događaje kao povod za spočitavanje "političke slabosti" predsjedniku Obami, što inače rade od Arapskog proleća u komentarima uglednih američkih novina.

"Moguće da je ruski predsjednik Vladimir Putin ove kritičare uzeo za ozbiljno vjerujući da će u Ukrajini moći da djeluje bez bitnijeg američkog protivljenja", navodi se u analizi.

U Austriji veoma cijenjeni ekspert, Gernter ocjenjuje da je Barak Obama da bi ostao politički vjerodostojan morao da demonstrira jačinu podizanjem oštrijih sankcija Rusiji.

"Svakako bi bilo opasno, ukoliko bi scenario Hladnog rata odredio spoljnu politiku SAD. U Hladnom ratu svijet je bio podijeljen na dva dijela. Ideološki između kapitalizma i komunizma, geopolitički u vojne sfere uticaja između SAD i Sovjetskog Saveza. U trećem svijetu, gdje proces podjele još nije završen, obje strane su politički i vojno intervenisale. Postojanje nuklearnog oružja nije ih odvratilo od toga", navodi dalje on.

Obama na jučerašnjoj sjednici G7 u Hagu (Foto: Reuters)

Gertner ističe da je svjetska politička situacija danas međutim drugačija.

"Postoji globalni svijet sa mnoštvom formalnih i neformalnih međunarodnih institucija, koje su politički i ekonomski umrežene. U njemu takođe izazovi i opasnosti imaju uticaj daleko izvan nacionalnih i regionalnih granica. To se odnosi ne samo na klimatske promjene već i na regionalne krize. Ne postoje samo dva, već mnogo državnih i nevladinih aktera. Rusija, a i sama SAD nisu u poziciji da izgrade zatvorene sfere uticaja", ocijenio je direktor Austrijskog instituta za međunarodnu politku.

On smatra da su upotreba sile i ideološki instrumenti došli do svojih granica, ako se pogledaju unutrašnjepolitički razvoj ne samo u Ukrajini, već takođe i na Bliskom istoku i sjevernoj Africi u kojima postoje snage koje ne mogu biti kontrolisane "spolja".

"Nove sile poput Kine, Indije Brazila ili takođe Evrope neće biti bezbjednosno-politički niti ideološki ili ekonomski da grade bipolarni svijet u kome dominiraju SAD i Rusija", ocijenio je on, podsjetivši na uzdržanost Kine prilikom glasanja u Savjetu bezbjednosti UN o referendumu na Krimu.

"Ruski predsjednik možda nastoji da obnovi bipolarni svijet, ali mu svijet ne sme ispuniti tu želju", zaključujue se u tekstu.

Galerija

Bonus video: