Otkazan samit

G7 prijeti Moskvi oštrijim sankcijama

Jedan američki zvaničnik kazao je Rojtersu da bi ruska intervencija u istočnoj ili južnoj Ukrajini bila najjasniji okidač dodatnih sankcija
50 pregleda 34 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2014. 09:26h

Lideri G7 saopštili su sinoć da su spremni da pooštre sankcije Rusiji ukoliko se dalje bude destabilizovala situacija u Ukrajini, nakon što je Kijev poručio svojim trupama da napuste crnomorsko poluostrvo zbog sopstvene bezbjednosti.

Nakon hitnog sastanka u Hagu na marginama samita o nuklearnoj bezbjednosti, izdato je saopštenje u kojem se kaže da G7 ostaje „spremna da intenzivira akcije uključujući koordinisane sektorske sankcije koje će značajnije uticati na rusku ekonomiju“.

Jedan američki zvaničnik kazao je Rojtersu da bi ruska intervencija u istočnoj ili južnoj Ukrajini bila najjasniji okidač dodatnih sankcija.

Takođe je navedeno da je planirano da se samit G7 održi u Briselu u junu, umjesto zakazanog sastanka sa Rusijom u Sočiju.

„Dok god nema političke klime za G8, kao što je sada slučaj, G8 ne postoji - ni kao konkretni samit, ni kao format sastajanja“, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Britanski šef diplomatije Vilijem Hejg kazao je da će članovi G7 narednih nedjelja i mjeseci razmatrati kako da se smanji zavisnost Evrope od ruskih energenata.

Ruski šef diplomatije je prkosno odgovorio na otkazivanje samita G8 u Sočiju.

„Ukoliko naši zapadni partneri smatraju da je ovaj format iscrpljen, mi se tog formata nećemo držati“, kazao je Sergej Lavrov. „Ne smatramo da će biti veliki problem ako se ne sastanemo.“

Okončan otpor Ukrajine

Ruske trupe upale su rano juče u ukrajinsku pomorsku bazu u luci Feodosija.

Jedan marinac u uniformi je plakao i krivio vladu u Kijevu zbog haotičnog okončanja blokade.

„Juče smo imali dogovor: spustićemo našu zastavu i Rusi će podići njihovu. Ali jutros su Rusi napali i zapucali. Nismo imali oružja. Nismo ispalili ni metak“, ispričao je Rojtersu marinac Ruslan koji je bio u društvu sa ženom i 9-mjesečnim sinom.

Ukrajinski marinac s porodicom nakon pada baze u Feoofosiji

Privremeni predsjednik Ukrajine Oleksander Turčinov kazao je parlamentu u Kijevu da će preostale ukrajinske trupe i njihove porodice biti povučene iz tog regiona zbog „prijetnji po život i zdravlje“. Time je praktično okončan ukrajinski otpor, manje od mjesec otkako se Vladimir Putin pozvao na pravo Rusije da vojno interveniše na teritoriji susjedne države.

Si uzdržan

Tokom samita u Hagu, predsjednik SAD Barak Obama sastao se sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom, koji je izrazio podršku suverenosti Ukrajine, ali se uzdržao od kritika prema Rusiji.

Zapad želi diplomatsku podršku Pekinga u pokušaju da obuzda Putina, ali iako je Si pozvao na političko rješenje, nije prema Moskvi zauzeo čvršći stav.

Kao znak mogućeg smirivanja tenzija, Lavrov je pristao da se prvi put sastane sa ukrajinskim kolegom Andrijem Deščicjom na marginama samita o nuklearnoj bezbjednosti.

U Ukrajini je juče raspoređeno prvih 50 od ukupno 100 posmatrača Evropske organizacije za bezbjednost i saradnu (OEBS), ali im neće biti dozvoljeno da uđu na Krim.

Zapadni zvaničnici su sada manje fokusirani da ubijede Putina da se odrekne Krima - čini se da je taj cilj van domašaja - a više na to da ga odvrate od okupacije drugih djelova Ukrajine.

Tenzije koštaju Rusiju

Iako će zbog povezanosti sa ruskom ekonomijom biti teže ubijediti članice EU da uvedu Moskvi oštrije sankcije, čini se da same tenzije oko Ukrajine izazivaju ozbiljne ekonomske troškove u Rusiji.

Ministarstvo ekonomije juče je saopštilo da ruska ekonomija bilježi neznatan rast, inflacija brzo raste, a kapital se odliva iz zemlje.

U februaru je ruski BDP porastao za samo 0,3 odsto u odnosu na prošlu godinu, u poređenju sa 0,7 odsto u januaru, kazao je zamjenik ministra ekonomije Andrej Klepač. On predviđa da će odliv kapitala u prvom tromjesečju ove godine biti „blizu 70 milijardi dolara“, što je više nego što se odlilo tokom cijele 2013.

Ministarstvo ekonomije očekuje da će inflacija sa 6,2 odsto u februaru, ovoga mjeseca dostići oko 7 procenata.

Klepač je kazao da sankcije Zapada za sada imaju samo manji uticaj na ekonomiju, ali da ekonomski indikatori padaju jer trenutna situacija podriva povjerenje investitora.

„Pogoršanje odnosa je značajan negativni faktor za ekonomski rast i shodno tome utiče na odliv kapitala“, kazao je Klepač.

Galerija

Preporučujemo za Vas