Pucnji s motora

Korzika: Ponovo ubijen političar na dan izbora

Kako navodi policija, Lečia, čija je ćerka kandidat na lokalnim izborima, ubijen je na licu mjesta, a njegov automobil marke "sitroen" je potpuno izrešetan
89 pregleda 0 komentar(a)
Bastija, Foto: Wikipedia
Bastija, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 24.03.2014. 09:04h

Žan Lečia (53), načelnik službe Generalnog savjeta u korzikanskom gradu Bastija ubijen je kasno sinoć iz vatrenog oružja dok se automobilom vraćao kući prenose francuski mediji.

Lečia je ubijen sinoć nešto prije ponoći na putu do grada Alerija na sjeveru Korzike dok se vraćao kući poslije glasanja na lokalnim izborima u Francuskoj.

Na njega i njegov automobil pucale su dvije osobe na motoru, koje su potom pobjegle.

Lečia je bio blizak saradnik gradonačelnika Dominika Domarčija (63) koji je ubijen prije tri godine, takođe na dan glasanja.

Kako navodi policija, Lečia, čija je ćerka kandidat na lokalnim izborima, ubijen je na licu mjesta, a njegov automobil marke "sitroen" je potpuno izrešetan mecima iz automatskog oružja teškog kalibra.

Posljednjih nekoliko godina veoma su česta ubistva korzikanskih političara na tom francuskom ostrvu na kojem cvjeta organizovani kriminal.

Na Korzici postoji nekoliko pokreta od kojih se jedni zalažu za veću autonomiju, a drugi za nezavisnost. Oni koji su za autonomiju zalažu se za priznavanje korzikanskog jezika, više prava lokalnoj vlasti i za izuzeće od poreza.

Francuska vlada se protivi punoj nezavisnosti Korzike. Tokom 70-ih godina bilo je dosta bombaških napada i atentata terorističkih grupa koje su htjele da na taj način dođu do nezavisnosti.

Mnoge grupe koje zastupaju nezavisnost ostrva bave se iznudom novca, slično sicilijanskoj mafiji, a sve u cilju odvajanja ostrva od Francuske.