Kovalčuk: Američke sankcije donijele nove klijente Banci Rusije

Putin je u petak kazao da će otvoriti račun u Banci Rusija. Kovalčuk je ispričao da mu je banka „preplavljena ljudima koji su čuli za Putinov plan i koji žele da urade isto”
3 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.03.2014. 08:17h

Putinov saveznik koji se nalazi na čelu Banke Rusija na koju se odnose sankcije SAD kazao je juče da mu je taj potez američkih vlasti donio nove klijente.

Jurij Kovalčuk je u rijetkom televizijskom pojavljivanju kazao da bi bogati Rusi trebalo da pokažu patriotizam tokom krize.

On je jedan od 20 Rusa kojima je Vašington zabranio ulazak u SAD i zamrznuo sredstva na svojoj teritoriji.

Putin je u petak kazao da će otvoriti račun u Banci Rusija. Kovalčuk je ispričao da mu je banka „preplavljena ljudima koji su čuli za Putinov plan i koji žele da urade isto”.

"Dan nakon što su objavljene sankcije, svako je očekivao da deponenti povuku novac. Novinari su stajali i čekali - nije se niko pojavio”, kazao je Kovalčuk. „A kada je objavljeno da će Putin otvoriti račun, banku su preplavili ljudi... i obični i poznati... da otvore račun.”

Mjere Zapada protiv Rusije juče su djelimično izgubile na žestini kada je ruska SMP banka, čiji su glavni akcionari mete sankcija SAD, saopštila da su Viza i Masterkard povratili usluge plaćanja za njene klijente.

Iz SMP banke su izrazili zadovoljstvo što su dva najveća platna sistema na svijetu saslušala njene argumente da ukine zabranu usluga uvedenu u petak jer je pogrešno targetirati banku kada su na meti sankcija njeni akcionari, a ne sama banka.

Portparol Masterkarda potvrdio je da ta kompanija ponovo pruža usluge klijentima SMP-a, ali nije naveo razlog takve odluke. Iz Vize je saopšteno da ih je američka vlada obavijestila da ukinu sankcije protiv SMP-a i još dvije ruske banke jer nisu ispunjeni uslovi za sankcije.

Bonus video: