"Provokacija evropskih razmjera": Putinov dolazak na svadbu stvara probleme u Austriji

Karin Knajsl (53), koju je za šeficu diplomatije imenovala ekstremno desničarska Slobodarska partija (FPO) iako nije njihov član, sjutra će se udati za biznismena Volfganga Majlingera
9 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.08.2018. 16:23h

Očekivani dolazak ruskog predjsednika Vladimira Putina na sjutrašnje vjenčanje šefice austrijske diplomatije Karin Knajsl stvara probleme u Austriji, trenutno zemlje predsjedavajuće EU.

"Kako austrijsko predsjedništvo EU može za sebe da kaže da je iskreni posrednik (između EU i Rusije) ako se ministarka spoljnih poslova i kancelar jasno svrstavaju na jednu stranu?", upitao se danas poslanik opozicionih socijaldemokrata (SPO) Andreas Šider.

Evroposlanica iz redova SPO Evelin Reger je rekla da se radi o "provokaciji evropskih razmjera" i osudila "sramotu za imidž Austrije".

Takođe opoziciona partija Zelenih je zatražila "neodložnu ostavku" ministarke, navodeći da je "Vladimir Putin najagresivniji neprijatelj EU na polju spoljne politike".

Karin Knajsl (53), koju je za šeficu diplomatije imenovala ekstremno desničarska Slobodarska partija (FPO) iako nije njihov član, sjutra će se udati za biznismena Volfganga Majlingera.

Kremlj je u srijedu potvrdio da je Putin pristao da prisustvuje venčanju, prije sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Nije predviđeno da ruski predsjednik daje izjave, a Putinov dolazak je Beč nazvao "radnom posjetom".

Ukrajina je osudila Putinov dolazak, i ocijenila da je Austrija time sebe isključila iz Minskog mirovnog procesa.

Austrijsko MSP je saopštilo da Putinova posjeta "ne mijenja ništa u spoljnopolitičkoj poziciji Austrije".

Austrijski dnevni list Kronen cajtung je naveo da Putin "ne dolazi jer je ministarkin prijatelj, već iz političkog računa", a tabloid Esterajh je najavio "državnu aferu".

Austrijska ekstremna desnica podržava rusko pripajanje Krima a FPO se zalaže za ukidanje sankcija Rusiji, uvedenih zbog sukoba u Ukrajini.

Bonus video: