Gauk: Evropljani ne bojte se, rata biti neće

Šef njemačke države se krajem prošle godine snažno založio da Njemačka treba da preuzme više odgovornosti na međunarodnoj sceni.
0 komentar(a)
Joahim Gauk, Foto: Reuters
Joahim Gauk, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.03.2014. 10:58h

Stanje u Ukrajini je kritično, ali Njemci ili Evropljani ne treba da se plaše izbijanja rata, rekao je njemački predsjednik Joahim Gauk.

"Situacija je kritična, aIi ona nije dovela do toga da ljudi koji žive u Njemačkoj ili Evropi treba da se uplaše rata", rekao je Gauk, prvi put se uključivši u debatu o rješenju krimske krize, u televizijskoj emisiji "Bekman" i istakao da ne vjeruje u mogućnost izbijanja širokog sukoba.

"Ne postoji sada taj nacionalistički zanos, koji je 1914. godine (na početku Prvog svjetskog rata) postojao u svakoj zemlji", rekao je Gauk i pohvalio krizni menadžment kancelara Angele Merkel i šefa diplomatije Franka -Valtera Štajnmajera.

"Već nedjeljama gledamo jedan snažni diplomatski angažman njemačkog kancelara i njemačkog šefa diplomatije.To znači, mi radimo upravo ono, što ja smatram ispravnim - da mi na te događaje na gledamo iz daleka ....", rekao je šef njemačke države, koji se krajem prošle godine snažno založio da Njemačka treba da preuzme više odgovornosti na međunarodnoj sceni.

Bonus video: