Turska zabranila Tviter zbog "kršenja privatnosti"

Turski telekomunikacioni regulator BTK je ranije zatražio od Tvitera da povuče određene sadržaje i linkove sa mreže, ali je to izostalo
1 komentar(a)
Tviter, Foto: Www.libertynews.com
Tviter, Foto: Www.libertynews.com
Ažurirano: 21.03.2014. 10:11h

Turski sud blokirao je Tviter u toj zemlji zbog žalbi građana da ta društvena mreža krši privatnost, saopštio je turski telekomunikacioni regulator BTK.

BTK je ranije zatražio od Tvitera da povuče određene sadržaje i linkove sa mreže, ali je to izostalo, naveo je BTK na svom vebsajtu, a prenio Reuters.

"Pošto nije bilo drugog izbora, pristup Tviteru je blokiran u skladu sa odlukom suda kako bi se izbjegla moguća dalja viktimizacija građana", navodi se u saopštenju.

Tviter je u Turskoj blokiran kasno sinoć, samo nekoliko sati nakon što je premijer Redžep Tajip Erdogan zaprijetio da će ukinuti tu društvenu mrežu zbog toga što baca svjetlo na optužbe za korupciju u njegovom najužem krugu, prenio je AFP.

"Mi ćemo ukinuti Tviter. Nije me briga šta kaže međunarodna zajednica. Oni će vidjeti snagu turske republike", izjavio je Erdogan na preizbornom skupu u provinciji Bursa na zapadu Turske. Nekoliko sati nakon toga, korisnici Tvitera u Turskoj prijavili su brojne prekide u radu te društvene mreže.

Neki korisnici, koji su pokušali da otvore vebsjat Twitter.com naišli su na saopštenje, očigledno od Turskog telekomunikaconog regulatora u kojoj se citiraju četiri naloga suda kao osnova za blokiranje sajta.

Kompanija Tviter saopštila je da razmatra izvještaje da je njen servis zabranjen u Turskoj, prenosi Reuters. Ta internet kompanija je potom objavila poruku na svom servisu, savjetujući korisnicima u Turskoj da mogu da šalju "tvitove" koristeći tekstualne poruke na mobilnom telefonu.

Udruženje Internet izdavača, koje predstavlja Internet i medijske kompanije, saopštilo je da je to pokušaj "uništavanja slobode izražavanja", prenosi AFP.

"Premijer koji ima moć da ukine Tviter biće potvrda diktature", navedeno je u saopštenju koje su objavili lokalni mediji.

U Turskoj, koja ima više od 10 miliona korisnika Tvitera, posljednjih godina blokiran je prisup hiljadama sajtova.

Bonus video: