Crna Gora uvodi sankcije za ukrajinske zvaničnike

"Odluka Savjeta nameće zamrzavanje novčanih sredstava i ekonomskih resursa onih osoba koje su označene kao odgovorne za zloupotrebu ukrajinskih državnih fondova"
125 komentar(a)
Viktor Janukovič, Foto: Reuters
Viktor Janukovič, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.03.2014. 18:10h

Crna Gora, Island, Albanija, Lihtenštajn, Norveška i Moldavija pridružile su se odluci Evropskog savjeta da uvede sankcije određenim osobama u Ukrajini, odgovornim za zloupotrebe u toj zemlji, navodi se u deklaraciji visoke predstavnice u ime EU o priključenju trećih zemalja tim mjerama.

"Odluka Savjeta nameće zamrzavanje novčanih sredstava i ekonomskih resursa onih osoba koje su označene kao odgovorne za zloupotrebu ukrajinskih državnih fondova kao i osoba odgovornih za kršenje ljudskih prava u Ukrajini", navodi se u deklaraciji.

Savjet odlučilo zamrznuti otuđenu ukrajinsku imovinu 18 osoba>>>

EU uvela sankcije Janukoviču i saradnicima>>>

Zemlja kandidat za ulazak u EU Crna Gora i Island, član Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA) i Evropskog ekonomskog prostora, potencijalni kandidat Albanija, i članice EFTA Lihtenštajn i Norveška, kao i Moldavija "će se pobrinuti da su njihovi nacionalni zakoni u skladu sa tom Odlukom Savjeta", navodi se u deklaraciji.

EU je 5. marta donijela odluku o zamrzavanju imovine za 18 ukrajinskih zvaničnika umiješanih u nasilje u Kijevu, a ona je na snagu stupila dan kasnije, po objavljivanju u službenom glasniku Unije.

Sankcije koje je EU uvela Ukrajini, odnose se između ostalih i na predsjednika Viktora Janukoviča.

EU je saopštila da sankcioniše 18 osoba, funkcionera bivšeg ukrajinskog režima i da zamrzava sredstva koja su pronevjerili.

Na listi su, pored Janukoviča, njegovi najbliži saradnici, među njima bivši ministar unutrašnjih poslova, pravde, državni tužilac, šef bezbjednosnih službi i Janukovičev sin Oleksandr.

Sankcionisani su još bivši premijer Ukrajine Mikola Azarov i njegov sin, prenio je AP.

EU je ranije navela da su ti zvaničnici identifikovani da su umiješani u pronevjeru državnih sredstava i da sankcije uključuju mjere za pokušaj vraćanja tih sredstava.

Bonus video: