Ukrajina uvodi vize Rusima i izlazi iz ZND

Parubij je još rekao da Ukrajina priprema plan za evakuaciju svojih vojnika i članova njihovih porodica sa Krima
11 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2014. 17:18h

Ukrajina je odlučila da uvede vize za Ruse i da izađe iz Zajednice nezavisnih država (ZND) koja okuplja 11 bivših sovjetskih republika, izjavio je sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine Andrej Parubij.

"Naložili smo Ministarstvu spoljnih poslova da uvede režim viza za Rusiju", izjavio je Parubij po završetku sastanka tog savjeta.

"Odlučeno je i da se pokrene proces izlaska iz ZND", dodao je on.

Parubij je još rekao da Ukrajina priprema plan za evakuaciju svojih vojnika i članova njihovih porodica sa Krima.

"Pripremamo mjere kako bi vojnici i članovi njihovih porodica koji se nalaze na Krimu mogli brzo da se priključe kontinentalnoj Ukrajini", rekao je Parubij novinarima u Kijevu.

Taj zvaničnik kazao je i da Ukrajina želi da organizuje zajedničke vojne vježbe sa saveznicima koji su garanti njene nezavisnosti, odnosno sa SAD i Britanijom koje su joj garantovale teritorijalni integritet kada se 1994. odrekla svog nuklearnog arsenala.

"Pozivamo na organizaciju zajedničkih vježbi u Ukrajini ukrajinske vojske i vojski naših saveznika garanta bezbjednosti u Ukrajini", rekao je on.

Prethodno je potpredsjendik SAD Džozef Bajden izjavio u Vilnjusu da će Vašington odgovoriti na svaku agresiju nad NATO saveznicima, što uključuje i zemlje koje su susjedi Rusije.

Berzinsom, Gribauskaite, Bajden, Foto: Reuters

U upozorenju Moskvi Bajden je, govoreći u Viljnusu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa liderima baltičkih zemalja, rekao da su SAD "apsolutno posvećene" odbrani svojih saveznika.

On je dodao i da predsjednik SAD Barak Obama namjerava da traži konkretnu privrženost od NATO članica kako bi ta Alijansa mogla da očuva kolektivnu bezbjednost.

"Rusija ne može da izbjegne činjenicu da se svijet mijenja i da odbacuje njeno ponašanje", rekao je Bajden poslije sastanka sa litvanskom predsjednicom Dalijom Gribauskaite i predsjednikom Letonije Andrisom Berzinsom.

Rusija hoće da gradi most do Krima vrijedan 3 milijarde dolara

Rusija će izgraditi most prema poluostrvu Krim, kazao je predsjednik Vladimir Putin, prenosi agencija AFP.

Vlada Rusije računa da će taj projekt koštati 3 milijarde dolara.

"Treba nam most i za automobile i vozove", naglasio je Putin pred članovima Vlade, navodi agencija Interfax.

Da bi se stiglo po poluostrva Krim sa ruske teritorije, ako se ne prelazi Ukrajina, osim avionom jedino se može stići kroz tjesnac Kerč, na 4,5 km na najužem dijelu između Azovskog i Crnog mora.

Vozovi, kako je kazao ministar saobraćaja Maksim Sokolov, i dalje voze preko ukrajinske teritorije.

On je rekao i da se razmatra i izgradnja tunela.

Jedan lokalni zvaničnik je početkom mjeseca rekao da bi most trebao da bude dug 7,5 km.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je potpisao ukaz i povjerio radove državnoj firmi BTP.

Krim je proglasio nezavisnost nakon promjene vlasti u Kijevu, a 97 odsto stanovnika tog poluostrva se izjasnilo za pripajanje Rusiji na referendumu, koji je Zapad osudio.

Galerija

Bonus video: