Italija: Berluskoni dvije godine ne može biti javni funkcioner

Berluskoni se Kasacionom sudu žalio na presudu koju je donio u oktobru prošle godine apelacioni sud u Milanu
1 komentar(a)
Silvio Berluskoni, Foto: Reuters
Silvio Berluskoni, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.03.2014. 09:46h

Kasacioni sud, najviša sudska instanca u Italiji, potvrdio je bivšem premijeru Silviju Berluskoniju dvogodišnju zabranu bavljenja javnom funkcijom, u okviru presude za utaju poreza.

Berluskonijev advokat Nikolo Gedini rekao je da je izuzetno razočaran odlukom Kasacionog suda, koja je znatno umanjila nadanja Berluskonija da će se u maju kandidovati na izborima za Evropski parlament.

Berluskoni se Kasacionom sudu žalio na presudu koju je donio u oktobru prošle godine apelacioni sud u Milanu.

Kasacioni sud je inače 1. avgusta prošle godine potvrdio četvorogodišnju kaznu zatvora Berluskoniju zbog utaje poreza, od koje su tri godine oduzete na osnovu Zakona o amnestiji, prenosi Tanjug.

Berluskoni, čija je partija Forca Italija najveća parlamentarna opozicija koalicionoj vladi Matea Rencija, nastavio je da vodi svoju stranku izvan parlamenta otkako mu je u novembru oduzeto mjesto senatora.

Pored presude za utaju poreza, Berluskoni se bori i protiv kazne od sedam godina zatvora koju mu je prošle godine izrekao sud u Milanu zbog plaćanja za seksualne usluge sa maloljetnom prostitutkom i zloupotrebe položaja da to prikrije.

Bonus video: