Vlada: Ukrajina povlači vojsku sa Krima

Ruske snage zauzele su danas i drugu bazu ukrajinske mornarice u zapadnom dijelu Krima
73 pregleda 124 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2014. 19:37h

Vlada Ukrajine saopštila je večeras da pravi planove za povlačenje vojske sa Krima, jer je Rusija preuzela kontrolu nad poluostrvom i njene jedinice su zauzele sve vojne instalacije na toj teritoriji.

Sekreter Nacionalnog savjeta za odbranu i bezbjednost Andrej Parubij izjavio je da će Ukrajina tražiti od Ujedinjenih nacija da Krim postane demilitarizovana zona, zbog čega će svoje opružane snage povući sa poluostrva, prenio je AP.

Rusi zauzeli i drugu bazu na Krimu, Kijev postavio ultimatum

Ruske snage zauzele su danas i drugu bazu ukrajinske mornarice u zapadnom dijelu Krima, nekoliko sati pošto su zauzele bazu u Sevastopolju. Rusija oštro reagovala zbog otkazane posjete predsjednika Evropskog savjeta Hermana van Rompeja Moskvi. Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila da su i druge zemlje u opasnosti od agresije Rusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin predao je danas Sporazum o pristupanju Krima Rusiji i amandman na Ustav o formiranju novih subjekata federacije na ratifikaciju u Državnu dumu (donji dom parlamenta), javio je Itar-Tass.

Savjet za nacionalnu bezbjednost Ukrajine odlučio je da se uvede vizni režim sa Rusijom, javile su ukrajinske agencije, pozivajući se na sekretara Savjeta Andreja Parubija. Prema njegovim riječima, odgovarajući nalog dat je Ministarstvu inostranih poslova.

Vršilac dužnosti predsjednika Ukrajinje Oleksandar Turčinov uputio je ultimatum krimskim vlastima da imaju samo tri sata da oslobode komandanta mornarice, zarobljenog prilikom zauzimanja baze u Sevastopolju, ili će uslijediti "adekvatni odgovor".Turčinov je taj ultimatum objavio poslije hitne sednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, zahtijevajući da oslobode komandanta Sergija Gajduka i "druge taoce", prenijela je agencija AFP.

Turčinov je uputio ultimatum krimskim vlastima da imaju samo tri sata da oslobode komandanta mornarice

Portparol njemačke kancelarke Angele Merkel, Štefen Zajbert, izjavio je danas da je "začuđujuće" poređenje ujedinjenja Rusije i Krima sa ujedinjenjem Savezne Republike Njemačke (SRN) i Njemačke Demokratske Republike (DDR) 1990. godine, koje je napravio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Potpredsjednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas u Vilnjusu da će SAD odgovoriti na svaku agresiju na članice NATO. Bajden koji se nalazi u posjeti baltičkom regionu, rekao je novinarima da "raste cijena otvorene agresije".

On je takođe kazao da SAD "veoma, veoma ozbiljno" shvataju svoju odgovornost po Sjevernoatlantskom ugovoru kad je riječ o pomoći u odbrani zemalja članica NATO.

Bajden je razgovarao sa predsjednicima Litvanije i Letonije u sklopu turneje po zemljama Baltika dan nakon pripajanja Krima Rusiji.

Zarobljen komandant

Kako javlja BBC, u bazi ukrajinske mornarice u Sevastopolju zarobljen je glavni komandant ukrajinske mornarice. Ostali ukrajinski vojnici su napustili bazu poniženi, piše Rojters.

Fotograf te američke agencije je naveo kako je prisustvovao događaju kad su članovi jedinice za samoodbranu Krima zauzeli zgradu baze ukrajinske mornarice i na nju istakli rusku zastavu.

Pripadnici proruskih snaga (foto: Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin i krimski lideri potpisali su juče u ruskom parlamentu sporazum kojim se poluostrvo Krim i Sevastopolj, grad sa posebnim statusom, primaju u sastav Ruske Federacije.

Prethodno su građani Krima na referendumu u nedjelju ogromnom većinom glasova podržali pripajanje Rusiji.

Ukrajina i Zapad smatraju taj referendum nelegitimnim.

Krim odbio posjetu ukrajinskih zvaničnika

Krim je odbio današnju posjetu predstavnika prelaznih ukrajinskih vlasti tom otcijepljenom poluostrvu, izjavio je u Moskvi krimski premijer Sergej Aksionov.

"Oni nijesu dobrodošli na Krimu. Niko im neće dozvoliti da uđu, već će ih vratiti odakle su došli", rekao je Aksjonov agenciji Interfaks.

Ukrajinski ministar odbrane Igor Tenjuk i potpredsjednik vlade Vitalij Jarema najavili su ranije jutros da planiraju posjetu Krimu da bi "okončali eskalaciju konflikta" na tom poluostrvu.

"Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk zadužio je Igora Tenjuka i Vitalija Jaremu da posjete Krim u pokušaju rješavanja situacije i okončanja eskalacije" sukoba, rekao je novinarima ministar bez portfelja Ostap Semerak.

Žrtve na obje strane

Dvije osobe-pripadnik jedinica za samoodbranu i ukrajinski vojnik, poginuli su kada su snajperisti otvorili vatru sa delimično prazne zgrade u blizini ukrajinskog vojnog istraživačkog centra u Simferopolju, javila je televizija "Raša tudej".

Jedan snajperista je, navodno, priveden, a drugi se nalazi u bjekstvu.

Krimsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je pucano iz zgrade u izgradnji preko puta vojnog centra i da su meta bile lokalne krimske jedinice za samoodbranu i sam vojni centar.

"Jedinice za samoodbranu ranije danas su obaviještene da je u djelimično praznoj zgradi otkrivena naoružana grupa. Kada su jedinice za samoodbranu krenule da izvrše provjeru na njih je otvorena vatra, pretpostavlja se iz snajpera", navelo je ministarstvo, dodajući da je pucano u dva pravca sa jednog mjesta.

Jedan pripadnik jedinice za samoodbranu je ubijen, a drugi ranjen. Jedan ukrajinski vojnik iz vojnog istraživačkog centra takođe je ubijen, dok je drugi ranjen, saopštila je policija.

Krimska policija i tužioci sprovode istragu o napadu.

Meta snajperskog napada bio je mali ukrajinski vojni topografski istraživački centar, gdje su većina zaposlenih žene.

To je mali objekat i snage koje su ga obezbjeđivale imale su samo šest mitraljeza i tri pištolja Makarov.

Centar je, navodno, odlučio da se pripoji Krimu i Rusiji i pripremao je dokumenatciju za to.

Galerija

Bonus video: