U Francuskoj privedeno 20 aktivista Grinpisa

Centrala Fesenhajm jedna je od najstarijih francuskih nuklearki. Radi od 1977. i ima dva reaktora jačine od po 900 megavata
0 komentar(a)
Grinpis, Foto: Reuters
Grinpis, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.03.2014. 09:52h

Francuski žandarmi priveli su jutros oko 20 ekoloških aktivista koji su ušli u krug nuklearne centrale Fesenhajm na sjeveroistoku Francuske, a njih 15-ak se i dalje nalazi na krovu jedne od zgrada, izjavio je portparol francuskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Ukupno oko 40 osoba ušlo je u krug centrale, rekao je porptarol za agenciju Frans pres. On je rekao da su oni odmah primijećeni, identifikovani kao aktivisti međunarodne ekološke organizacije Grinpis koji sprovde isključivo medijsku akciju.

Ministarstvo je navelo da ni u jednom trenutku nije bila ugrožena sama centrala i da je akcija privođenja bila sprovedena uz maksimalne mjere bezbjednosti.

Oko 15 aktivista Grinpisa ostalo je na krovu zgrade gdje se nalazi reaktor na kome su razvili transparent, rekao je portparol.

Aktivisti pozivaju upravu centrale i javne vlasti da otklone prijetnju koju predstavljaju zastarjele nuklearne centrale u Evropi u poruci na engleskom "Stop risking Europe" (Stop izlaganja Evrope riziku).

Prema nevladinoj organizaciji Grinpis oko 50 njenih aktivista učestvovalo je u ovoj operaciji koja je počela danas u zoru.

Centrala Fesenhajm jedna je od najstarijih francuskih nuklearki. Radi od 1977. i ima dva reaktora jačine od po 900 megavata. Centralom upravlja Francuska elektrodistribucija (EDF) i ona je jedina od 19 francuskih centrala čije zatvaranje je najavio predsjednik Fransoa Oland za kraj 2016. godine.

Bonus video: