Objavljena imena Rusa i Ukrajinaca kojima su EU i SAD uvele sankcije

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz o priznavanju Krima kao nezavisne države
82 pregleda 176 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2014. 16:51h

Ministri spoljnih poslova Evropske unije su se dogovorili da uvedu sankcije, uključujući zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, za 21 zvaničnika iz Rusije i Ukrajine, saopštio je šef diplomatije Litvanije, koja trenutno predsjedava 28-članim blokom.

Među ruskim zvaničnicima koji su se našli pod sankcijama su članovi gornjeg doma ruskog parlamenta – šef Odbora za bezbjednost i odbranu Viktor Ozerov, šef Odbora za međunarodna pitanja Vladimir Džabarov, šef Odbora za ustavno pravo Andrej Klišas, član Odbora za federalna pitanja, regionalnu politiku i za Sjever Nikolaj Rižkov, potpredsjednik parlamenta Evgenij Bušmin, član Odbora za kulturu nauku i informacije Aleksandar Totoonov i zamjenik predsjednika Odbora za parlamentarna pitanja Oleg Panteljev.

Među zvaničnicima donjeg doma ruskog parlamena koju se našli pod sankcijama su i član Savjeta i lider partije Pravedna Rusija Sergej Mironov, potpredsjednik parlamenta Sergej Železnjak, šef Odbora Komonvelta nezavisnih država (CIS) Leonid Slucki.

Na listu je i komandat Crnomorske flote Aleksandar Vitko, komandant Zapadnog vojnog okruga Anatolij Sidorov, komandant Južnog vojnog okruga Aleksandar Galkin.

Među zvaničnicima Krima koji su se našli na listi su pemijer Sergeg Aksjonov, predsjednik Vrhovnog savjeta autonomne republike Krim, potpredsjednik Savjeta ministara Krima Rustam Temirgalijev, komandat krimskih oružanih snaga Denis Berezovski, gradonačelnik Sevastopolja Aleksej Čalij, šef Krimske službe bezbjednosti (SBU) Pjotr Zima, savjetnik predsjednik Vrhodne rade Krima Jurij Žerebcov, potpredsjednik Vrhovne rade Krima Sergej Cekov.

Nakon sastanka koji je trajao oko tri sata, ministri su brzo postigli sporazum o spisku onih koji će biti kažnjeni zbog uloge u okupaciji Krima i referendumu o otcjepljenu tog poluostrva od Ukrajine i pripajanju Rusiji, prenio je Rojters.

“Savjet EU je upravo usaglasio sankcije - zabrane putovanja i zamrzavanje imovine za 21 zvaničnika iz Rusije i Ukrajine, napisao je ministar Linas Linkevičius u poruci na Tviteru.

Dodao je da će dodatne mjere uslijediti narednih dana, kada se lideri EU sastanu na samitu u Briselu. Očekuje sa da spisak prošire imenima istaknutih ličnosti bliskih ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Putin je potpisao ukaz o priznavanju Krima kao nezavisne države, što je kako, navodi Rojters, prvi korak ka integrisanju Krima u Rusku Federaciju.

Putin je saopštio da će o tom pitanju raspravljati na sjutrašnjoj zajedničkoj sjednici ruskog parlamenta, gdje bi mogla biti donijeta odluka o konačnoj aneksiji.

Ukrajina je ranije danas pozvala "na konsulatcije" svog ambasadora u Moskvi poslije jučerašnjeg referenduma o pripajanju Krima Rusiji.

"Imajući u vidu situaciju oko Krima i potrebe da se razgovara o nekim međunarodnim aspektima krize, Ukrajina poziva svog ambasadora u Rusiji Voldimira Eltčenka na konsultacije", saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ranije je češki ministar spoljnih poslova Ljubomir Zaoralek rekao novinarima da je spisak od 120 do 130 imena, potencijalnih meta sankcija, sveden na oko 20 osoba koje će kazniti u početku, uključujući političare, ali ne biznismene.

Američki predsjednik Barak Obama je kazao da će SAD uvesti sankcije za sedam osoba kojima će biti zabranjene vize i zamrznuta imovina. Među njima su i Viktor Janukovič, premijer Krima Sergej Aksjonov, Vladimir Konstantinov, kao bivši šef kabineta predsjednika Ukrajine Viktor Medvedčuk.

Kijev odobrio djelimičnu mobilizaciju

Ukrajinski parlament danas je odobrio djelimičnu mobilizaciju kako bi se odgovorilo na "miješanje Rusije u unutrašnja pitanja Ukrajine".

Dan pošto je referendumu na Krimu velika većina glasala za pripajanje tog poluostrva Rusiji, u ukrajinskom parlamentu je za djelimičnu mobilizaciju glasalo 275 poslanika, 33 nije glasalo, a niko nije bio protiv.

Vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine Oleksandr Turčinov danas je u parlamentu izjavio da je referendum o pripajanju Krima Rusiji "velika farsa".

On je, pozivajući poslanike da glasaju za djelimičnu mobilizaciju, kazao da Rusija pokušava da "agresiju na Krimu" prekrije "velikom farsom nazvanom referendum", koji "nikada neće priznati Ukrajina i civilizovani svijet".

Ešton: Poslaćemo jasan signal Rusiji

Evropska unija će danas poslati jasan signal Rusiji da mora da preduzme korake ka deeskalaciji i uspostavi dijalog sa Kijevom, izjavila je jutros visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton. “

"Nećemo priznati rezultate takozvanog referenduma na Krimu”", rekla je Ešton novinarima uoči današnjeg zasjedanja savjeta za spoljne poslove EU u Briselu na kome će se odlučivati o sankcijama prema Rusiji.

Ona je istakla da će EU danas poslati “jasan signal Rusiji” da mora da poštuje međunarodno pravo i uspostavi dijalog sa vlastima u Kijevu. Ministri spoljnih poslova 27 članica EU će danas razmatrati spisak kaznenih mjera prema pojedincima koji su odgovorni za pokušaj secesije Krima od Ukrajine, koji je u EU jednodušno ocijenjen kao suprotan međunarodnom pravu.

Hejg: Danas uvodimo sankcije

Kanada i Velika Britanija neće priznati rezultate referenduma na Krimu, a njen premijer Stiven Harper putuje u subotu u Ukrajinu.

U saopštenju kanadskog premijera navodi se da je "referendum nezakonit, nema pravnog efekta i mi ne priznajemo njegov ishod".

"Takozvani referendum održan je pod vojnom okupacijom i njegovi rezultati nisu ništa drugo do odraz ruske vojne kontrole", dodaje se u saopštenju kanadskog premijera.

Kao prvi šef jedne države Zapada od početka krize u Ukrajini, Harper će otputovati u tu zemlju i u subotu se sastati s premijerom privremene vlade Arsenijem Jacenjukom.

"Kanada ostaje ujedinjena sa svojim saveznicima u priznavanju ukrajinske vlade i podršci ukrajinskom teritorijalnom integritetu i suverenitetu", izjavio je Harper.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg je kazao da London neće priznati rezultate referenduma i da će Evropska unija danas uvesti sankcije Rusiji.

Galerija

Bonus video: