Erdogan protiv Apple-a: Bojkotovaćemo elektronske uređaje iz SAD-a, proizvodićemo naše

"Proizvešćemo dovoljno uređaja za sebe. Moramo poslovati kvalitetnijom robom umjesto što je uvozimo iz inostranstva", istakao je Erdogan
8 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.08.2018. 11:51h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan prozvao je ove sedmice Apple i druge američke tehnološke kompanije u nastojanju da pridobije podršku za bojkotovanje njihovih proizvoda i utiče na svoje državljane da kupuju uređaje proizvedene u Turskoj.

"Svaki proizvod koji kupujemo u inostranoj valuti, mi ćemo proizvesti ovdje i prodati u inostranstvu. Mi ćemo bojkotovati elektronske proizvode iz SAD-a", rekao je Erdogan tokom govora u Ankari. On je ljudima predložio da umjesto Appleovih proizvoda kupuju Samsungove. Takođe je spomenuo i turski Vestel koji, između ostalog, proizvodi Venus pametne telefone. "Proizvešćemo dovoljno uređaja za sebe. Moramo poslovati kvalitetnijom robom umjesto što je uvozimo iz inostranstva", istakao je Erdogan. Turska valuta, lira, nedavno je oslabila za čak 14 odsto, a Erdogan vrši pritisak kako bi poboljšao situaciju. Istovremeno, američki predsjednik Donald Tramp udvostručio je tarife za uvoz čelika i aluminija iz Turske, što je vjerovatno dovelo do toga da je Erdogan počeo prozivati američke uređaje.

Bonus video: