Hakeri napali Kremlj zbog blokiranih sajtova opozicije

Blog Navaljnog je, kako navodi AP, blokiran zbog navodnog kršenja uslova dvomjesečnog pritvora pod kojim se on trenutno nalazi
8 komentar(a)
Aleksej Navaljni, Foto: Beta/AP
Aleksej Navaljni, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.03.2014. 11:49h

Nakon ssto su ruske vlasti juče blokirale nekoliko opozicionih sajtova, jutros su hakeri napali više državnih sjtova, medju kojima i sajt predsejdnika Rusije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio ie Interfaksu da je sajt napadnut jutros, i da intenzivni napadi traju i dalje.

Po njegovim riječima, Kremlj preduzima sve mjere kako bi zaštitio internet resurse predsjednika Rusije. Peskov je Itar- tasu rekao kako ne smatra da su ti napadi povezani sa situacijom u Ukrajini.

Napadu hakera podlegao je danas i sajt Centralne banke Rusije, kao i sajt Lenta.ru na čije je čelo prekjuče postavljen prokremljovski urednik.

Ruski komitet za nadzor medija privremeno je juče blokirao opozicione sajtove Eho Moskve, Grani, EJ, i stranicu opozicionera Alekseja Navaljnog. Objašnjeno je da je Eho Moskve blokiran jer je objavio blog Navaljnog, u kome on navodno poziva na masovne proteste. Glavni urednik Eha Moskve Aleksej Venediktov izjavio je da će od tužilaštva tražiti da utvrdi šta je nezakonito u blogu Navaljnog

Ruska agencija za nadzor medija (Roskomnadzor) donijela je odluku o blokiranju četiri veb sajta, zbog poziva na nelegalne aktivnosti i masovna okupljanja koja su u suprotnosti za zakonom.

Odluka je donijeta na zahtjev kancelarije državnog tužioca, a među sajtovima su i sajt bivšeg šahiste Garija Kasparova jednog od glavnih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina - kasparov.ru, kao i blog vodećeg vanparlamentarnog opozicionara Alekseja Navaljnog, prenio je Itar-Tas.

Blokirani su još i sajtovi grani.ru i ej.ru, prenosi ista agencija

Na Internet provajderima je da odluku agencije primijene.

Blog Navaljnog je, kako navodi AP, blokiran zbog navodnog kršenja uslova dvomjesečnog pritvora pod kojim se on trenutno nalazi.

Korisnici Interneta u Rusiji su izvijestili da je veći broj provajdera blokirao i radio "Eho Moskve".

Bonus video: