Lavrov: O Krimu nakon referenduma

Ukoliko je Kosovo poseban slučaj onda to važi i za Krim, rekao je Lavrov
86 pregleda 45 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2014. 17:07h

Rusija će stav o Krimu definisati kada budu poznati rezultati referenduma, izjavio Lavrov.

Ukoliko je Kosovo poseban slučaj onda to važi i za Krim, rekao je Lavrov.

Lavrov, posijle pet sati razgovora sa Kerijem, rekao da Moskva i Vašington nijesu pronašli zajednički jezilk oko Krima. On je pozvao Ukrajinu da sprovede ustavne reforme i rekao da će Rusija podržati retultate referenduma.

Situacija u kojoj se nalazimo je teška, izjavio je u Londonu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pred početak razgovora sa američkim kolegom Džonom Kerijem.

"Situacija u kojoj se nalazimo je teška. Dogodilo se mnogo toga, a izgubljeno je dosta vremena", rekao je ruski diplomata.

S druge strane, američki državni sekretar je izrazio očekivanje da će on i njegov ruski sagovornik uspjeti "da riješe neka od pitanja po kojima se razmimoliaze" Vašington i Moskva kada je riječ o Ukrajini, prenio je AFP.

Keri će sa Lavrovim razgovarati nakon nekoliko nedavnih diplomatskih sukoba koji su prerasli u najoogorčeniji spor izmedu Istoka i Zapada od okončanja hladnog rata.

Moskva: Kijev ne može, mi ćemo štititi Ruse u Ukrajini

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da vlasti Ukrajine nisu u mogućnosti da kontrolišu situaciju u zemlji i upozorilo da ostavlja sebi pravo da zaštiti rusko stanovništvo na teritoriji Ukrajine.

Navodeći da su u Donjecku u sukobu pristalica novih vlasti u Kijevu i proruskih demonstranata poginule dvije osobe, dok su desetine povrijeđene, Ministarstvo je navelo da događaji u Ukrajini pokazuju da "kijevske vlasti ne kontrolišu situaciju u zemlji".

"Rusija shvata svoju odgovornost za živote i sugrađane u Ukrajini i ostavlja sebi pravo da zaštiti ljude", navodi se u saopštenju i dodaje da iza napada stoje radikalne snage naoružane traumatskim i hladnim oružjem, a koje su juče stigle iz drugih regiona zemlje.

Prvi kanal ruske televizije danas je javio da su ukrajinski ekstremisti u Donjecku napali mirne demonstrante. Bi-Bi-Si (BBC) na ruskom jeziku objavio je na svom sajtu da su "proruski demonstranti" napali učesnike akcije "Za jedinstvenu Ukrajinu" u Donjecku.

Radio Svoboda (Free Europe) na ruskom jeziku, takodje, navodi da su poslije završetka mitinga "Za jedinstvenu Ukrajinu", učesnici akcije za pripajanje Donbasa Rusiji, probili policijski kordon i napali učesnike prvog mitinga. Ukrajinski dnevnik Izvestija piše danas da su ruske specijalne snage stigle u ukrajinski grad Odesu.

Rusi pozvali OEBS da dođe na Krim

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je OEBS da odustane od "dvostrukih standarda" i da razmotri poziv vlasti Krima da učestvuje u praćenju referenduma na Krimu 16. marta, prenijele su danas RIA Novosti.

Lovački avioni i helikopteri mornaričke avijacije ruske Sjeverne flote počeli su danas sa izvođenjem letova sa palube nosača aviona "Admiral flote Sovjetskog Saveza Kuznjecov" u vodama Sredozemnog mora jugozapadno od Kipra, saopštio je danas predstavnik za štampu te flote Vadim Sjerga, a prenosi Rojters.

Sjerga je ruskim medijima rekao da borbeni avioni "Su-33" i helikopteri "Ka-27" obavljaju navigacionu i letačko-taktičku pripremu, uvježbavaju tehniku pilotiranja i pogađanja vazdušnih ciljeva, izbjegavanja napada i preuzimanje inicijative u borbi.

Odloženo glasanje u SB UN

Savjet bezbjednosti UN ponovo je sinoć razmatrao situaciju u Ukrajini, a SAD su ponudile nacrt rezolucije kojom bi referendum o nezavisnosti Krima bio proglašen nelegalnim, ali je Rusija najavila da će uložiti veto pa je glasanje o njoj odloženo.

Rusija je danas optužila SAD za neprihvatljivu diskriminaciju ruskih novinara zato što im je zabranila da prisustvuju konferenciji za novinare američkog predsjednika Baraka Obame i ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka.

"Smatramo da je to što ruskim novinarima nije dozvoljeno da prisustvuju Obaminoj i Jacenjukovoj konferenciji za novinare 12. marta neprihvatljivo i da predstavlja diskriminaciju", naveo je portparol ministarstva spoljnih poslova Rusije Alekander Lukaševič, prenio je Rojters.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov izjavio je da su privedene četiri osobe zbog sumnje da stoje iza sukoba proruskih i proukrajinskih pristalica u Donjecku u kojima je poginula najmanje jedna osoba, a prema nekim izvještajima, moguće i tri.

Kako je juče izvijestila agencija AFP, jedna osoba je poginula, a 16 povrijeđeno u sukobima koji su izbili tokom održavanja istovremenih mitinga u Donjecku, na istoku Ukrajine.

Džamilev zove NATO u pomoć

Lider krimskih Tatara Mustafa Džemilev pozvao je NATO da interveniše na Krimu, kao na Kosovu, kako bi se izbjegao "masakr".

NATO da interveniše kao na Kosovu: Džemilev (foto: Wikipedia)

"Ukoliko druge mjere ne uspiju, onda NATO treba da interveniše kao na Kosovu", rekao je Džamilev u telefonskom intervjuu za AFP iz Brisela, gdje danas treba da se sastane sa zvaničnicima NATO.

Galerija

Bonus video: