Turska: Privedeno 150 demonstranata

Više od 20 osoba je povrijeđeno u sukobima demonstranata i policije u Mersinu, na jugu zemlje, i u Istanbulu
3 komentar(a)
Turska, protesti, Foto: Rojters
Turska, protesti, Foto: Rojters
Ažurirano: 12.03.2014. 11:37h

Turska policija privela je sinoć 150 demonstranata u protestima koji su završili sukobom s policijom u nekoliko turskih gradova.

Građani su se na protestima spontano okupio poslije vesti o smrti jednog tinejdžera.

Više od 20 osoba je povrijeđeno u sukobima demonstranata i policije u Mersinu, na jugu zemlje, i u Istanbulu, javlja agencija Dogan.

Nekoliko hiljada ljudi se okupilo sinoć u nekoliko turskih gradova poslije vijesti o smrti 15-godišnjeg Berkina Elvana, koji je 269 dana bio u komi od kako ga je policija pogodila u glavu patronom suzavca tokom antivladinih protesta prošlog ljeta.

Elvan, koji je u januaru napunio 15 godina, krenuo je da kupi hljeb, kada je bio zahvaćen protestima.

Brojni policajci ispitani su u vezi s njegovom povredom, ali do sada niko nije optužen.

Antivladini protesti prošle godine u Turskoj izazvani su akcijom policije 31. maja protiv demonstranata koji su se bunili zbog namjere gradskih vlasti Istanbula da umjesto parka u centru grada izgrade tržni centar.

Protesti su se tada vrlo brzo proširili na cijelu zemlju, a u njima je zahtijevano više demokratskih sloboda i kritikovana proislamistička vlada premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

Prema policiji, u protestima je od maja do septembra učestvovalo oko tri miliona ljudi, a oko 8.000 je povrijeđeno, prema grupama za zaštittu ljudskih prava.

Bonus video: