EK: Carinske povlastice za Ukrajinu

Mjera je privremena i ne uključuje reciprocitet sa ukrajinske strane, a na snagu će biti do 1. novembra 2014
0 komentar(a)
Karel de Guht, Foto: Reuters
Karel de Guht, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.03.2014. 21:03h

Evropska komisija predložila je jednostrane i privremene trgovinske mjere prema Ukrajini (preferencijalni carinski tretman) koje bi trebale da toj zemlji donesu korist od oko 500 miliona eura na godišnjem nivou.

Brojka je izračunata na osnovi postojećeg opsega trgovine između Evropske unije i Ukrajine, pa je moguće da bude i veća s obzirom na vjerovatno povećanje trgovine kao posljedice ovog poteza.

Mjera je privremena i ne uključuje reciprocitet sa ukrajinske strane, a na snagu će biti do 1. novembra 2014.

Do tada, kako je pojasnio komesar za trgovinu Karel de Guht, EU i Ukrajina bi trebale da potpišu trajni, sveobuhvatni sporazum u okviru Sporazuma o pridruživanju.

Predlog se sastoji od ukidanja ili smanjivanja carina na uvoz robe iz Ukrajine na evropsko tržište i posljedica je nedavnih odluka EU o hitnoj pomoći Ukrajini.

Konkretnije, u potpunosti će se ukinuti carine za 94,7 odsto industrijskih proizvoda, dok će preostali dio imati pravo na smanjene carine pri uvozu u EU.

Za sektor koji će izvući najveću korist iz spomenutog iznosa od gotovo 400 miliona eura, poljoprivredni, Unija je ukinula carine za 82,2 odsto proizvoda, a proizvodi poput žitarica, svinjetine, govedine, i nekih drugih, ući će u sistem bescarinskih kvota, čime će biti ograničena količina koja se smije uvesti u EU.

Kako bi se spriječila zloupotreba ovih mjera, sva roba koja podliježe novom privremenom režimu moraće poštovati pravila o porijeklu i Ukrajina zauzvrat ne smije mijenjati postojeća pravila koja primjenjuje na uvoz robe iz EU.

U slučaju nepravilnosti i zloupotrebe zaštitne mjere na uvoz ukrajinskih proizvoda u EU mogu se ponovo uvesti.

Bonus video: