EU odlaže pregovore o "Južnom toku"

Evropska unija tvrdi da su sporazumi koje je Rusija potpisala s nekoliko zemalja o izgradnji "Južnog toka" protivni propisima EU što Rusija osporava
0 komentar(a)
Gasovod Južni tok, Foto: Rojters
Gasovod Južni tok, Foto: Rojters
Ažurirano: 10.03.2014. 15:06h

Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger rekao je za njemački "Velt" da će odložiti pregovore s Rusijom o gasovodu "Južni tok" zbog krimske krize.

Međutim, Evropska unija ostaje pri cilju da se osnuje radna grupa koja će razmotriti pravne i tehničke vidove budućeg ruskog gasovoda, rekli su danas iz Evropske komisije.

Etingerova predstavnica za štampu Sabine Berger je rekla da je "Evropska komisija zainteresovana da se nađe rešenje i da se dobije politički mandat zemalja-članica da se to učini".

Ali, kako je navela, "mora se uzeti u obzir slab razvoj odnosa EU i Rusije, i to je imao u vidu komesar Etinger kad je ukazao na politički dio, na političku situaciju".

Evropska unija tvrdi da su sporazumi koje je Rusija potpisala s nekoliko zemalja o izgradnji "Južnog toka" protivni propisima EU što Rusija osporava.

Rusija tvrdi da su uovori za "Južni tok" sa aspekta međunarodnog prava ista kao sporazum koji je EU sklopila s Rusijom o gasovodu "Sjeverni tok" koji snabdjeva Njemačku ruskim gasom.

Na pitanje novinara da li to znači da "nije vrijeme da se raspravlja o Južnom toku", Etingerova predstavnica za štampu je rekla da će "razmotriti politička strana i tehnička strana, i raspravljati na tehničkom nivou".

Evropski komesar je njemačkom listu "Velt" rekao da Evropa ima "puna skladišta (gasa), a zima je blaga". Etinger je rekao da podržava odluku EU da zbog krimske krize uvede sankcije protiv ruskih zvaničnika i nekih od imućnih Rusa, ali je naglasio da je protiv širokih ekonomskih sankcija.

"Bilo bi pogrešno", rekao je evropski komesar za energetiku, "da se decenijama građene ekonomske veze dovode u pitanje, jer su važne za ekonomiju i radna mjesta u Evropi i u Rusiji".

"Radovi se ne prekidaju zbog Ukrajine"

Situacija oko Ukrajine i nesporazumi koji su zbog nje nastali između Rusije i Evropske unije nisu se odrazili na radove na izgradnji bugarske dionice gasovoda "Južni tok", rekao je premijer Bugarske Plamen Orešarski.

"Pripremni radovi za Južni tok se nastavljaju, nisu se prekidali. Ali u narednih nekoliko nedjelja pažljivo ćemo pratiti odnos između EU i Rusije", citirao je Rojters Orešarskog.

Bugarski ministar spoljnih poslova rekao je tokom vikenda da bi radove na gasovodu trebalo privremeno zaustaviti na nekoliko dana ili nedjelja zbog političkih previranja u Ukrajini.

Bonus video: