Papa Franjo osvojio vjernike za pet minuta

Mnogi se sjećaju "božanskog iznenađenja" od prije godinu dana kada se novi papa vjernicima obratio sa "Dobro veče!"
3 komentar(a)
Ažurirano: 10.03.2014. 14:05h

Poglavar Rimokatoličke ckrve Franjo odmah je po dolasku na čelo crkve, 13. marta 2013. godine, osvojio vjernike na Trgu Svetog Petra u Rimu time što je zatražio da se mole za njega. Nijedan papa nije u tome uspio tako brzo - za tačno pet minuta.

Mnogi se sjećaju "božanskog iznenađenja" od prije godinu dana kada se novi papa vjernicima obratio sa "Dobro veče!". "Nijedan papa nije tako brzo stekao popularnost, za nekoliko minuta", ocijenio je Odon Vale, francuski stručnjak za istoriju religija.

Vale je rekao da je papa Franja daleko popularniji od svog prethodnika Benedikta XVI i da zato sve više vjernika u Francuskoj redovno ide na nedjeljnu misu. Frans pres ocjenjuje da je papa - Argentinac, poboljšao sliku Vatikana koja je bila loša poslije niza skandala, naročito s pedofilijom.

Horhe Mario Bergolji (77), kardinal Buenos Ajresa, izabran je 13. marta 2013. godine za papu, a cilj je bio da reformiše strukturu crkve i pokrene misionarsku ulogu katoličanstva u doba sekularizacije. Međutim, svega godinu kasnije, vlada uvjerenje da je papa već učinio mnogo više - "izveo revoluciju", posebno svojim djelima.

Posjećivao je, grlio i ljubio hendikepirane, pisao ranjenima i povrijeđenima, izjavio da ne može da osuđuje homoseksualce. Često je i na šaljiv način kritikovao sveštenstvo. Sve to je duboko dirnulo javnost. Franjo reaguje svakodnevno: ako se nekoj porodici dogodi nesreća, on uputi pismo, piše poruke na društvenoj mreži Twitter na internetu, hoće da pomogne ako se negdje dogodi poplava, a nekoliko svjetskih časopisa ga je proglasilo ličnošću godine.

Papa reformiše crkvu: smjenjuje korumpirane i imenuje nove, često javnosti potpuno nepoznate zvaničnike. Franja je odlučan i zahtjevan jezuitski "general" i uvijek odlučuje sam, navodi AFP. Javnost papi zamjera što malo govori o nekim pitanjima rimokatoličke doktrine kao što su pobačaj, eutanazija i homoseksualni brak.

Papa nije ni konzervativan, ni liberalan. Porodica je za njega ključna tačka akcije. Svjestan je da treba da odgovori na urgentna pitanja realnosti hrišćanstva kao što su razvod braka, samohrane majke i homoseksualci.

Papa je rekao da želi "siromašnu crkvu za siromašne" i zato krenuo u rat protiv pohlepe za novcem, šverca i eksploatacije. Žestoko je kritikovao, kako je nazvao, "kulturu otpada", u kojoj ilegalni imigranti, slabi i stari, nemaju prava.

On za jul ove godine u Lampeduzi priprema govor protiv "globalizacije ravnodušnosti", a njegov govor protiv strane intervencije u Siriji označio je povratak Vatikana na međunarodnu scenu. Franja je i prvi papa koji je jezuita i prvi koji je Latinoamerikac.

Galerija

Bonus video: