Lavrov upozorava SAD: Ne uvodite nam sankcije

Oni su razgovarali telefonom, nakon sastanaka koje su imali u Rimu i Parizu, ali kako navodi AFP, nijesu usaglasili stavove o načinu rješavanja krize u Ukrajini
72 pregleda 283 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2014. 21:01h

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov upozorio državnog sekretara SAD Džona Kerija da Vašington ne preduzima ishitrenu akciju i ne uvodi sankcije Rusiji.

Oni su razgovarali telefonom, nakon sastanaka koje su imali u Rimu i Parizu, ali kako navodi AFP, nijesu usaglasili stavove o načinu rješavanja krize u Ukrajini.

Dvojica zvaničnika su se dogovorili da nastave da prate političku krizu u Ukrajini, navedeno se u saopštenju i dodaje se da je Lavrov upozorio Kerija da bi eventualne sankcije Vašingtona prema Moskvi proizvele “efekat bumeranga”.

Posmatrači OEBS-a opet spriječeni da uđu na Krim

Dva izvora u OEBS-u naveli su da se tim od 47 vojnih i civilnih posmatrača vraća u Kerson gdje su proveli noć nakon što im je i juče na sličan način blokiran prilaz Krimu.

Direktor odjeljenja za informisanje u ukrajinskom Ministarstvu inostranih poslova Evgenij Perebijnis izjavio je ranije danas da "naoružane osobe" ni danas nijesu pustile grupu vojnih posmatrača OEBS-a na teritoriju Autonomne Republike Krim, prenijela je agencija Interfaks-Ukrajina.

I reporter Frans presa je sa mjesta događaja javio da su "naoružani ljudi" na kontrolnom punktu zaustavili posmatrače koji pokušavaju da uđu na Krim.

Iz OEBS-a tvrde da im naoružani ljudi nijesu dozvolili ulazak na Krim (foto: Reuters)

"Pokušavamo da prođemo kao gosti ukrajinske vlade pod mandatom OEBS. Pokušavaćemo i pregovaraćemo sa ovim ljudima ovde ", rekao je jedan neimenovani posmatrač francuskoj agenciji.

Prema riječima Perebijnisa, misija OEBS ponovo je u petak pokušala da ode na Krim, ali "naoružane osobe na kontrolnim punktovima je nisu pustile".

Interfaks-Ukrajina podseća da su "nepoznate naoružane osobe u četvrtak zaustavile grupu OEBS-a u blizini Armjanska i saopštili da je za kretanje po teritoriji AR neohpodna dozvola njenog novog rukovodstva, koje u ovom trenutku nije prisutno".

U Ukrajini se od 5. do 12. marta nalazi Verifikaciona misija OEBS, u čijem su sastavu 40 posmatrača iz 21 zemlje te organizacije, navodi ta agencija, dodajući da je programom njenog boravka predviđena poseta vojnih objekata Oružanih snaga Ukrajine i ruske Crnomorske flote na teritoriji Krima.

Janukovič pretrpio srčani udar?

Ruski mediji javlili su da je Viktor Janukovič doživio srčani udar.

Janukovič se nalazi u moskovskoj bolnici nakon što je pretrpio srčani udar, piše list Moskovski Komsomoljet, navodeći neimenovani izvor.

Janukovič (foto: Reuters)

Njegovo stanje je, kako se navodi, vrlo ozbiljno.

Ukrajinski graničari: Na Krimu 30 hiljada ruskih vojnika

Na Krimu trenutno se nalazi 30.000 vojnika, rekli su ukrajinski graničari, što je skoro dvostruko više nego što je ranije objavila ukrajinska vlada.

Serhij Astahov, pomoćnik šefa graničarske službe, rekao je za Rojters da je ta cifra procjena i da obuhvata i vojnike koji su prošle nedjelje došli i pripadnike ruske Crnomorske flote, koja je permanentno stacionirana u krimskoj luci Sevastopolju.

Rusija, čije su snage prošle nedjelje okupirale crnomorsko poluostrvo Krim, tvrdi da se tamo nalaze samo vojnici stacionirani u Sevastopolju. Vojnici za koje se sumnja da su ruski, su zauzeli položaje širom Krima bez ikakvih obilježja na uniformama, ali na njihovim vozilima se nalaze ruske vojne registarske tablice, navodi Rojters.

Ukrajina kaže da je na Krim došlo pojačanje od više ruskih hiljada vojnika i da su se proširili na čitavo okupirano ostrvo, čime krši sporazum o bazi u Sevastopolju.

Ukrajinske vlasti su ove nedjelje objavile da se na Krimu nalazi ukupno 16.000 ruskih vojnika. Ukrajinska agencija Ukrinform prenela je da je ukrajinski vojni zvaničnik Mihajlo Koval, takodje, izjavio da se na Krimu u ovom trenutku nalazi oko 30.000 ruskih vojnika.

Koval je rekao da je situacija na granici i dalje napeta, naročito na krimskom kontrolnom punktu. On je naveo da su ruski vojnici uhapsili 12 graničara, među kojima i devet žena.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio da Rusija nije poslala vojnike na Krim i da su oružane grupe u ruskoj vojnoj uniformi "krimske jedinice za samoodbranu

"Nikad neće biti rata između bratskih naroda"

Predsjednica Gornjeg doma ruskog parlamenta kazala je da neće biti rata između Rusije i Ukrajine.

Kako prenosi Rojters, predsjednica Savjeta federacije Valentina Matvijenko je kazala da je to "potpuno besmislena ideja".

"Kako god ko tumačio i podsticao, apsolutno sam uvjerena da nikada neće biti rata među bratskim narodima", rekla je Matvijenko.

Matvijenko je rekla da će Gornji dom ruske skupštine podržati odluku Krima o prisajedinjenju Rusiji ako većina krimskog stanovništva glasa za to.

"Sada šire strah da Rusija hoće ratom da krene na Ukrajinu. To je potpuna glupost, to uopšte ne odgovara našim namjerama, saosejćanja, boli koju osjećamo za ukrajinski narod", rekla je ona, dodajući da Rusija takve namjere nema.

Ukrajinska Centralna izborna komisija blokirala je u međuvremenu pristup krimskih vlasti bazi podataka birača, javila je pres služba te komisije, prenijela je RIA Novosti.

Sevastopolj hoće u Rusiju

Gradsko vijeće Sevastopolja, lučkog grada na Krimu, gdje je smještena ruska Crnomorska flota, izglasalo je odluku, koja odmah stupa na snagu, o pridruživanju Rusiji i prekidanju svih veza sa Ukrajinom.

U saopštenju koje je postavilo na svoj veb sajt, gradsko vijeće navodi da je donijelo odluku da se "poveže sa Ruskom federacijom, kao subjekat Ruske Federacije", prenio je AFP.

Vijeće Sevastopolja je, takođe, saopštilo da u potpunosti podržava odluku parlamenta Krima da održi lokalni referendum 16. marta na kome će se oko dva miliona građana te autonomne oblasti izjašnjavati o ujedinjenju sa Rusijom.

Novo ukrajinsko rukovodstvo odbacilo je odluku krimskih poslanika kao nelegitimnu.

Duma: Poštujemo izbor Krima

Ruski parlament poštovaće "istorijski izbor" Krima iskazanog na referendumu o pripajanju Rusiji, izjavio je predsjedavajući ruske Državne Dume Sergej Nariškin.

"Poštovaćemo istorijski izbor naroda Krima. Podržavamo slobodan i demokratski izbor stanovnika Krima", rekao je Nariškin tokom sastanka sa krimskim poslanicima, javile su ruske novinske agencije, a prenio AFP.

Referendum o statusu Krima, na kom će biti pitanje o pristupanju Rusiji, biće održan 16. marta.

Obama i Putin razgovarali sat vremena

Predsjednik SAD Barak Obama i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali su sinoć telefonom sat vremena o situaciji u Ukrajini.

U njihovom drugom telefonskom razgovoru u proteklih šest dana, Obama je rekao Putinu da ulazak Rusije u Ukrajinu predstavlja kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta te države, saopštila je Bijela kuća. Na drugoj strani, iz Kremlja je poručeno da je Putin rekao da Rusija ne može da ignoriše pozive upomoć iz Ukrajine, ali i da SAD i Rusija ne smiju da žrtvuju svoje odnose.

Iz Moskve je saopšteno i da je tokom razgovora Putin istakao da Rusija reaguje primjereno situaciji i u skladu sa međunarodnim pravom.

Tokom razgovora Obama je iznio uslove diplomatskog rješenja, za koje se zalažu zvaničnici SAD. Prema odredbama tog sporazuma, Rusija bi povukla svoje vojnike u baze na Krimu, dozvolila međunarodnim posmatračima da se postaraju da se prava etničkih Rusa poštuju i pristala na direktne razgovore sa ukrajinskim zvaničnicima.

"Predsjednik Obama je naglasio da postoji način za diplomatsko rješenje situacije", navodi se u saopštenju.

U saopštenju iz Kremlja se ističe da su dva svjetska lidera "identifikovali razlike u pristupu problemu i analizirali srž uzroka trenutne krize u Ukrajini", a da je Putin rekao da odnosi dvije zemlje ne bi trebalo da trpe zbog ukrajinske krize.

"Predsjednik je istakao važnost rusko-američkih odnosa u održavanju stabilnosti i bezbjednosti cijelog svijeta. Ovi odnosi ne smiju biti žrtvovani zbog individualnih razlika, iako veoma važnih, u međunarodnim problemima", navodi se u saopštenju Kremlja.

Galerija

Bonus video: