Moskva ocijenila da je tekst SAD o Putinu ciničan i arogantan

"Nećemo se povući pred propagandnom prizemnog nivoa. Ponovo imamo posla s neprihvatljivom arogancijom i pretenzijama na pravo na posjedovanja istine"
1 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.03.2014. 18:01h

Rusija je danas ocijenila da je "ciničan" i "neprihvatljivo arogantan" objavljeni tekst Stejt departmenta koji sadrži spisak "deset pogrešnih tvrdnji" predsjednika Vladimira Putina o Ukrajini.

U tih deset tačaka "cinično je iskrivljena stvarnost", ocijenilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije u saopštenju.

"Nećemo se povući pred propagandnom prizemnog nivoa. Ponovo imamo posla s neprihvatljivom arogancijom i pretenzijama na pravo na posjedovanja istine", piše u ruskom dokumentu.

"Sjedinjene Države ne mogu imati pravo na moralisanje o poštovanju međunarodnih standarda i suvereniteta drugih zemalja", ukazuje se u saopštenju.

"Šta je bilo bombardovanje bivše Jugoslavije ili upad u Irak pod falsifikovanim izgovorom?", pita ministarstvo.

Stejt department je prošle noći kritikovao stavove Putina o Ukrajini tako što ih je pobio tačku po tačku u tekstu nazvanom "Deset pogrešnih tvrdnji" i uporedio stavove ruskog predsjednika sa izrekom pisca Fjodora Dostojevskog.

"Rusija priča lažne priče da bi opravdala svoje nelegalne akcije u Ukrajini, ali svijet nije vidio toliko iznenađujuće rusko prozno djelo još od kada je Dostojevksi napisao da 'formula prema kojoj je dva i dva jednako pet, i nije neprivlačna' ", objavio je Stejt department, aludirajući da Putin laže.

Stejt department je naveo deset izjava Putina kojima on, kako piše Vašington, "opravda rusku agresiju u Ukrajini", a zatim i "činjenice koje on u svojim tvrdnjama ignoriše ili iskrivljuje".

Stejt department je naveo deset izjava Putina kojima on, kako piše Vašington, "opravda rusku agresiju u Ukrajini", a zatim i "činjenice koje on u svojim tvrdnjama ignoriše ili iskrivljuje"

Stejt department povodom izjave Putina o tome da Rusija djeluje u okviru Sporazuma o prijateljstvu sa Ukrajinom iz 1997, kaže da taj dokument od Rusije zahtijeva da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine koji Moskva, međutim, sada krši.

U tekstu Stejt departmenta se osporavaju i Putinove tvrdnje o sporazumu vlasti i opozicije u Ukrajini o rješavanju krize, od 21. februara, o neligitmnosti nove vlasti Ukrajine, o navodnoj humanitarnoj krizi u toj zemlji, i o ugroženosti ruske manjine i ruskih vojnih baza.

Bonus video: