Keri i Lavrov se dogovorili da pregovaraju o Ukrajini

U Parizu, nije došlo do sastanka koji su očekivali Zapadnjaci: Sergeja Lavrova i njegovog ukrajinskog kolege Andrija Dečice
4 komentar(a)
Sergej Lavrov, Džon Keri, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.03.2014. 23:08h

Zapadnjaci i Rusi će nastaviti pregovore o ukrajinskoj krizi da bi pokušali da utvrde plan za okončanje krize.

Poslije sastanka u Parizu, šefovi ruske i američke diplomatije su rekli da su se složili da narednih dana nastave razgovor.

Sergej Lavrov je pomenuo potrebu da se razmotri "kako pomoći stabilizovanje i normalizaciju stanja, i prevazilaženje krize", dok je Džon Keri predvidio "intenzivne razgovore" narednih dana.

Lavrov je poslije sastanka sa svojim američkim kolegom Kerijem rekao da su se "saglasili da pomognu Ukrajincima da sprovedu sporazume (zaključene u Kijevu) 21. februara".

Ti sporazumi predviđaju osnivanje vlade nacionalnog jedinstva, povratak na Ustav iz 2004. i prijevremene predsjedničke izbore.

Po jednom američkom diplomati, Keri je tražio od Lavrova da Rusija i Ukrajina "direktno razgovaraju", iako predsjednik Rusije Vladimir Putin odbija da, kao ukrajinskog predsjednika, prizna bilo koga osim Viktora Janukoviča koji je svrgnut 22. februara.

Putin je ranije sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarao telefonom o "scenarijima" za "normalizaciju" stanja u Ukrajini, saopštio je Kremlj koji naglašava da je Merkel tražila razgovor s Putinom.

U Parizu, međutim, nije došlo do sastanka koji su očekivali Zapadnjaci: Sergeja Lavrova i njegovog ukrajinskog kolege Andrija Dečice.

Po diplomatskim izvorima, Lavrov je odbio taj sastanak, te je Dečica otputovao iz Francuske.

Zapadnjaci su povećali pritisak na Rusiju da bi došlo do "deeskalacije" ukrajinske krize prije vanrednog samita EU u Briselu u četvrtak gdje su se obavezali da će odlučiti da zavedu sankcije ukoliko Moskva ne bude fleksibilna u odnosu na krizu u Ukrajini.

Bonus video: