Erdogan: Prisluškivan sam

Agencija Rojters navodi da se Erdogan našao usred borbe za vlast sa turskim imamom Fetulahom Gulenom, koji živi SAD
4 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.03.2014. 18:45h

Turski premijer Tajip Erdogan izjavio je da su prisluškivani njegovi razgovori sa drugim svjetskim liderima kao dio kampanje njegovih političkih protivnika.

"Telefonski razgovori sa premijerima i predsjednicima su slušani. Razgovarao sam sa (ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom) sinoć. Samo su međunarodne obavještajne agencije radoznale o sadržaju tog telefonskog poziva, ali ovdje u Turskoj, tužilac može da pripremi proizvoljnu optužnicu i 'burgija' po takvom razgovoru", rekao je Erdogan na sastanku sa novinarima turskim medijima, koji je direktno prenosila televizija.

Agencija Rojters navodi da se Erdogan našao usred borbe za vlast sa turskim imamom Fetulahom Gulenom, koji živi SAD i koji navodno stoji iza serije "isfabrikovanih snimaka" koji su se pojavili na Internetu, zahvaljujući kojima je otkrivena korupcija u najužem Erdoganovom krugu.

Vladini zvaničnici navode da je Gulenova mreža Hizmet izgradila tajni uticaj u turskoj policiji i pravosuđu tokom prošle decenije i da nelegalno prisluškivanje na hiljade telefonskih razgovora ima cilj da se "zakuvavaju" krivični predmeti protiv političkih neprijatelja uz pokušaj da se tako utiče na zvaničnu Ankaru - optužbe koje je Gulen negirao.

Još četiri tajna snimka pojavila su se ove nedjelje na Jutjubu kao dio onoga što turski premijer vidi kao kampanju protiv njegove vladajuća Partije pravde i razvoja pred lokalne izbore 30. marta i predsjednicke izbore kasnije ove godine.

Bonus video: