OMV i Gasprom vode pregovore o isporuci gasa kroz Južni tok?

OMV je postao učesnik alternativnog projekta Nabuko, koji predviđa isporuke gasa iz zemalja Zajednice Nezavisnih Država Austriji i Njemačkoj
3 komentar(a)
Gasovod Južni tok, Foto: Rojters
Gasovod Južni tok, Foto: Rojters
Ažurirano: 05.03.2014. 17:26h

Austrijska korporacija OMV vodi pregovore s Gaspromom o zaključenju ugovora o isporuci gasa kroz Južni tok, rekao je izvor upoznat sa sadržajem konsultacija.

Prema izvoru Itar tasa, potpisivanje sporazuma je planirano u proljeće ove godine, a preliminarna verzija dokumenta predviđa zaključenje ugovora o isporuci šest milijardi kubnih metara godišnje.

Izvor blizak Gaspromu potvrdio je informaciju o pregovorima sa OMV-om o saradnji u okviru Južnog toka, ali je naglasio da nema informaciju o obimu predloženog ugovora.

Austrijsko čvorište u Baumgartenu je interesantno ruskoj kompaniji kao krajnja tačka Južnog toka u većoj mjeri nego italijanski Trevizo. Prije svega, zbog dostupnosti skladišta u centru Evrope, a pored toga, OMV razmatra mogućnost povećanja kapaciteta čvorišta, objasnio je izvoz upoznat s pregovaračkom pozicijom Gasproma.

Procijenjeni obim isporuke OMV-u u okviru Južnog toka za 13 odsto premašuje obim isporuke gasa Austriji prošle godine (5,23 milijardi kubnim metara prema podacima Gasprom eksporta).

U Gaspromu nisu željeli da komentarišu te navode.

Kako je ranije javio Itar tas, u susretu šefova Gasproma i OMV-a Alekseja Milera i Gerharda Rojsa u februaru u Sočiju razmatrana je mogućnost potpisivanja novog sporazuma u okviru realizacije projekta Južni tok.

Prvobitno je Austrija podržala rješenje o učešću u projektu Južni tok i Gasprom i OMV su 2010. godine potpisali osnovni sporazum o saradnji na projektu Južni tok. U okviru njegove realizacije na teritoriji Austrije predviđene su dodatne isporuke gasa za OMV u obimu dvije milijarde kubnih metara na dugoročnoj osnovi.

Međutim, OMV je postao učesnik alternativnog projekta Nabuko, koji predviđa isporuke gasa iz zemalja Zajednice Nezavisnih Država Austriji i Njemačkoj. Poslije zamrzavanja tog projekta, Gasprom je, prema riječima zamjenika predsjednika upravnog oddbora ruske kompanije Aleksandra Medvedeva, vratio Austriju u diskusiju o projektu Južni tok, ali krajnja tačka tog gasovoda ipak ostaje Italija.

Bonus video: