Krim i Tatarstan potpisali sporazum o saradnji

Sporazumom se obuhvata saradnja u oblasti medicine, turizma, investicija i inovacija
63 pregleda 0 komentar(a)
Ugovor, potpisivanje, Foto: Shutterstock.com
Ugovor, potpisivanje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 05.03.2014. 16:26h

Ukrajinska Autonomna Republika Krim i ruska Republika Tatarstan potpisali su sporazum o trgovinsko-ekonomskoj, naučno-tehničkoj i kulturnoj saradnji.

"Nas se tiče sve što se ovdje dešava, jer su mir i sloga najvažniji, ono za šta treba da se borimo. Već smo održali sastanak sa parlamentom Krima i našom braćom krimskim Tatarima", rekao je predsjednik Tatarstana Rustam Minihanov, koji je došao u jednodnevnu posjetu Krimu, dodajući da je ovo poluostrvo privlačno za investicije.

Sporazumom se obuhvata saradnja u oblasti medicine, turizma, investicija i inovacija, prenosi radio Slobodna Evropa.

Prije Minihanova na Krimu su boravili i tatarstanski poslanici i muftija Kamil Samigulin koji se sreo sa duhovnim liderima krimskih Tatara, a u Tatarstanu je osnovan Fond za podršku žitelja Krima.

Od formiranja bivšeg SSSR-a, 1922. godine Krim je bio u sastavu Ruske sovjetske federativne socijalističke republike (RSFSR), a 19. februara 1954. je Krimska oblast na inicijativu generalnog sekretara Komunističke partije Nikite Hruščova predata Ukrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici.

Prema statističkim podacima iz decembra, Krim ima 1.958.000 stanovnika, među kojima najviše Rusa (58,5 odsto), Ukrajinaca (24,3 odsto) i Tatara (12,1 odsto).

Bonus video: