Raša tudej: Snajpere na Majdan dovela opozicija

"Sada postoji snažno uvjerenje da iza snajpera nije bio Janukovič, već neko iz nove koalicije", rekao je Pit tokom razgovora Ketrin Ešton
101 pregleda 177 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2014. 15:21h

Snajperiste koji su pucali na demonstrante i policiju u Kijevu angažovali su opozicioni lideri s Majdana, a dokaz za to je razgovor evropskih diplomata, navodi Raša tudej.

Kako navodi ovaj medij, u telefonskom razgovoru visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton i estonskog ministra spoljnih poslova Urmasa Pita, koji se pojavio u javnosti, Pit Eštonovoj kaže da postoje snažne indicije da se iza snajperskih napada ne krije Janukovič.

"Sada postoji snažno uvjerenje da iza snajpera nije bio Janukovič, već neko iz nove koalicije", rekao je Pit tokom razgovora Ketrin Ešton.

"Mislim da nećemo to istražiti....to je interesantno, bože...", odgovorila je Eštonova.

Pit je potvrdio da je snimak autentičan.

Snimak razgovora

Razgovor se dogodio, kako navodi Raša tudej nakon posjete estonskog ministra spoljnih poslova Kijevu, 25. februara, u jeku sukoba demonstranata i policije na kijevskom trgu Majdan, kada je poginulo više desetina ljudi, demonstranata i policajaca.

Paesov tvit nakon posjete 25. februara

Pit je takođe prepričao i razgovor koji je imao sa ljekarkom koja je pomagala ranjenima s trga Majdan, a koja je rekala da je i na demonstrante i na pripadnike policije pucano iz istog snajpera.

"I drugo, što je takođe veoma uznemirujuće, ta ista doktorka, Olga, rekla nam je da svi dokazi ukazuju na to da su ljudi na obje strane, i demonstranti i policajci, stradali od istog snajpera", naglasio je estonski ministar spoljnih poslova i dodao da je takođe uznemirujuće što nova koalicija ne želi to uopšte da istraži.

Na to mu je visoka predstavnica EU samo odgovorila: "Pa da, .....to je, to je užasno."

Raša tudej navodi da je na internet ovaj snimak razgovora postavio neko iz Bezbjednosnog servisa Ukrajine, lojalnog svrgnutom predsjedniku Janukoviču, koji su hakovali razgovor.

Galerija

Bonus video: