Neravnopravna borba

Pogledajte odnos oružanih snaga Rusije i Ukrajine

Za vrijeme Putinove vladavine, milijarde su uložene u modernizaciju ruskih vojnih kapaciteta
168 pregleda 114 komentar(a)
Oružane snage Rusije i Ukrajine, Foto: IISS
Oružane snage Rusije i Ukrajine, Foto: IISS
Ažurirano: 05.03.2014. 12:37h

Ukrajinska vojska za koju se za razliku od ruske ne izdvaja dovoljno novca, vjerovatno bi se suočila sa brojno i tehnološki puno superiornijim protivnikom, ako bi se Rusija odlučila da dešavanja na Krimu pretvori u širi sukob.

Za vrijeme Putinove vladavine, milijarde su uložene u modernizaciju ruskih vojnih kapaciteta, a smatra se da su ruske specijalne jedinice sada u istoj ravni sa najboljima u svijetu.

Ruska vojska je u svakom pogledu superiornija od ukrajinske.

Tako, Rusija ima 845.000 pripadnika aktivnog vojnog osoblja i oko dva miliona rezervista, dok se sa druge strane ukrajinsko aktivno vojno osoblje broji 129.950 ljudi i još oko milion rezervista.

Što se vojnog osoblja tiče, Rusija ima 250.000 pripadnika, a Ukrajina 64.750.

Rusija je takođe superiornija i na polju borbenih aviona, pošto posjeduje 1571 ovakvu letjelicu, dok ukrajinska vojska raspolaže sa njih 231.

Kada su u pitanju jurišni helikopteri, Ukrajinci su ponovo u više nego podređenom položaju sa 139 helikoptera, dok ih Rusija ima 392.

Ruska crnomorska flota je više nego dvostruko jača od ukrajinske, pošto se u njenom sastavu nalazi 25 ratnih brodova, dok ih Ukrajina ima 12.

Preporučujemo za Vas