Keri: Moskva laže o situaciji u Ukrajini

Ruski gasni div kompanija Gasprom ukinuće od aprila povlašćenu cijenu na isporuke plina Ukrajini
60 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2014. 17:47h

Američki sekretar odbrane Džon Keri je otpužio Moskvu da laže o situaciju u Ukrajini. Keri je naveo da nije istina ono što Rusija saopštava vezano za bezbjednosnu situaciju, prirodu revolucije i prisustvo ruskih trupa.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin je kazao da je Zapad pripremio revoluciju u Ukrajini i kazao da nema vanrednih ruskih trupa na Krimu, već da su vlast preuzele strukture koje su željele da se odbrane.

"Rusija je puno radila da bi izmislila izgovor za dalju invaziju", naveo je Keri dodavši da Moskva krije svoju ulogu u "prijetnjama, lažima i ucjenjivanju".

Američki sekretar je bio izričit u poruci da su SAD spremne da preduzmu nove mjere koje bi izolovale Rusiju, ukoliko ruske trupe ne odstupe.

Keri je kazao da bi problem trebalo rješavati putem međunarodnih institucija, a da Ukrajincima treba dozvoliti da novu vlast izaberu na izborima.

Bijela kuća je objavila da će Ukrajini dati milijardu dolara u okviru energetske pomoći kao dio ekonomskog paketa.

Američki sekretar odbrane Džon Keri je stigao u Kijev, gdje je objavio da je ta pozajmica odobrena, javlja Washington Post.

Keri je izrazio podršku novim ukrajinskim vlastima. Takođe je kazao da će sankcije protiv Rusije biti nametnute za nekoliko dana.

Za vrijeme posjete Ukrajini Keri neće otputovati u Krim.

EU priprema plan pomoći Ukrajini

Evropska komisija će u srijedu predstaviti plan pomoći Ukrajini, a ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk pozvan je na vanredni samit čelnika zemalja članica u četvrtak u Briselu.

"Komisija će na svom redovnom sastanku u srijedu donijeti plan pomoći Ukrajini", izjavila je u utorak portparolka Komisije Pia Ahrenkilde-Hansen.

Ukrajina je na rubu bankrota, a prema procjenama nove vlade, u sljedeće dvije godine treba joj 35 milijardi dolara.

Evropska unija je Ukrajini za potpis sporazuma o pridruživanju obećala samo oko 600 milijuna eura, a prema nekim izvorima evropska pomoć ne bi mogla prelaziti 1,5 milijardi eura.

Gasprom u aprilu ukida povlašćenu cijenu plina

Ruski gasni div kompanija Gasprom ukinuće od aprila povlašćenu cijenu na isporuke plina Ukrajini, rekao je direktor Gasproma Aleksej Miler na sastanku sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevom.

"Gasprom je donio odluku da od narednog mjeseca ne produži popust koji je sada na snazi", rekao je Miler.

Mediji u Rusiji navode da je direktor Gasproma rekao da se ukrajinski partneri ne pridržavaju dogovora postignutih prilikom potpisivanja dopune ugovora o davanju popusta.

Medvedev je izjavio da će zatražiti od ministarstva finansija da razmotri sve mogućnosti i rizike odobravanja kredita Ukrajini kako bi otplatila svoj dug Gaspromu koji iznosi više od 1,5 milijardi dolara.

Miler je predložio da se razmotri davanje kredita Ukrajini u iznosu od dvije do tri milijarde dolara.

Gaspromovo ukidanje povlašćene cijene plina bilo je očekivano nakon promjene vlasti u Kijevu i izbijanja krize na Krimu.

Ukrajina je objavila da je povećala uvoz plina iz Rusije.

"Udvostručili smo uvoz plina", saopštila je državna energetska kompanija Ukrtransgas.

Dok god na ime starih sporazuma ima popust na plin, Kijev će pokušati da ga uveze što je moguće više, rekli su analitičari.

Galerija

Bonus video: