Ruše se zidovi stare Pompeje

Radnici koji održavaju nalazište kažu danas da se srušilo dva metra zida koji je nedavno rekonstruisan
76 pregleda 0 komentar(a)
Pompeja, Foto: Shutterstock
Pompeja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.03.2014. 16:49h

Nekoliko zidova antičkog grada Pompeja kod Napulja u Italiji, srušilo se posljednjih dana, među njima i dio zida Venerinog hrama, saopštila je danas uprava tog arheološkog nalazišta, ne precizirajući uzroke.

Lokalitet Pompeja od nedavno nema upravnika, upozorio je Antonio Irlando, predstavnik nevladine organizacije Opservatorije kulturne baštine.

Radnici koji održavaju nalazište kažu danas da se srušilo dva metra zida koji je nedavno rekonstruisan, a da su se u nedjelju srušili luk Venerinog hrama i dio zida jedne grobnice.

Obje oštećene zone Pompeje su zatvorene za posjetioce.

Novi ministar kulture Dario Frančeskini zakazao je za ovu nedjelju sastanak zbog oštećenja na toj lokaciji koju je Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) 1997. godine stavila na listu svjetske baštine. Na sastanku će biti razmotren i restauracija koju sa 105 miliona eura finansira Evropska unija.

U posljednje tri godine u Pompeji se srušio stub jedne do tada očuvane kuće, a potom i djelovi zida Doma gladijatora.

Pompeja je osnovana u VI vijeku prije nove ere i tokom 700 godina - do erupcije vulkana Vezuv koji ju je zatrpao pepelom, spalio i okamenio, tu su živjeli Samniti, Grci, Etrurci i Rimljani.

Bonus video: