EU stopira vizne pregovore sa Rusijom

"EU je odlučila da obustavi bilateralne razgovore sa ruskim vlastima o viznim pitanjima, kao i o novom sporazumu"
4 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.03.2014. 16:50h

Evropski šefovi diplomatija odlučili su da obustave pregovore s Rusijom o viznim pitanjima, zbog odluka Moskve u vezi s Krimom, javlja Rojters.

Nacrt ovog dogovora će biti izdat kasnije danas, javlja britanska agencija.

Rusija i Evropska unija pregovaraju o vizama od 2007. godine, kako bi Rusija imala bezvizni pristup državama članicama Unije. To je pitanje aktuelno na skoro svakom sastanku između Moskve i Brisela.

"EU je odlučila da obustavi bilateralne razgovore sa ruskim vlastima o viznim pitanjima, kao i o novom sporazumu", saopštili su ministri.

Šefovi diplomatija zemalja EU nekoliko sati su pregovarali o političkim, ali i o ekonomskim potezima koje treba preduzeti povodom krize u Ukrajini.

Visoka predstavnica EU za bezbjednost i spoljnu politiku Ketrin Ešton sazvala je sastanak na inicijativu Njemačke, nakon što je gornji dom ruskog parlamenta dao predsjedniku Vladimiru Putinu odobrenje za vojnu intervenciju u Ukrajini.

Šefovi diplomatija su prije sastanka izrazili zabrinutost u vezi sa postupcima Rusije. Oni se, kako su saopštili, zalažu za dijalog i političko rješenje, ali i za povlačenje ruskih trupa.

Bonus video: