Gasprom upozorava Evropu: Isporuke gasa sada neizvjesne

Rusija je bila spremna da odobri Kijevu 33 odsto popusta na cijene gasa, ali je taj dogovor propao nakon protesta u Ukrajini
51 pregleda 11 komentar(a)
Gasovod, Foto: Shutterstock
Gasovod, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.03.2014. 14:44h

Ruski gasni div Gasprom objavio je danas da ne isključuje mogućnost poremećaja u isporukama gasa Evropi zbog političke situacije u Ukrajini.

Gasprom je istakao da nastavlja s ulaganjima u izvozno orijentisane poslove, kao što je Južni tok, izvijestili su ruski mediji.

"Tinjajuće političke napetosti u Ukrajini, koje dodatno pogoršava nezavidna ekonomska situacija, mogle bi prouzrokovati poremećaje u isporukama gasa Evropi", prenosi Itar-Tass, pozivajući se na Gaspromove poslovne izvještaje.

Iz Gasproma ujedno poručuju da će uložiti maksimalne napore kako bi smanjili rizike po izvoz, prenio je portal Seebiz.

"Nastavićemo da ulažemo u ostale izvozno orjentisane projekte, poput Južnog toka, i pojačaćemo proizvodnju tečnog gasa i izvoznih kapaciteta. Povećavamo takođe naš pristup podzemnim kapacitetima za skladištenje gasa u Evropi", dodaje se.

Rusija trenutno isporučuje Ukrajini gas prema dogovoru, uprkos tome što Kijev ne podmiruje svoje dugove, ističe finansijski direktor Gasproma, Andrej Krugljov.

Portparol Gasproma Sergej Kuprijanov ranije je kazao da bi ruska kompanija mogla da otkaže popust na cijene gasa Ukrajini zbog duga koji je u međuvremenu dostigao 1,5 milijardi dolara. Taj iznos uključuje dug za prošlogodišnje, ali i za aktuelne isporuke gasa, navode ruski mediji.

Rusija je bila spremna da odobri Kijevu 33 odsto popusta na cijene gasa, ali je taj dogovor propao nakon protesta u Ukrajini.

Bonus video: