Ukrajinci imaju znatno slabiju vojsku, ali će se boriti za istok

„Ruska vojska se realno još ne može upoređivati sa našom. Ali oni znaju gdje žele da je upotrijebe i, za razliku od nas, imaju volju da to učine"
63 pregleda 15 komentar(a)
Ukrajinski vojnici, Foto: Beta/AP
Ukrajinski vojnici, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.03.2014. 09:53h

Ukrajinske snage, koje su sada stavljene u stanje pune borbene gotovosti za odbijanje ruske invazije, su znatno slabije od ruskih. Prema podacima Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS) iz Londona, Ukrajina ima oko 130.000 vojnika. Njeni avioni nisu u najboljem stanju i nema dovoljno rezervnih djelova za jedinu podmornicu. Rusija je u petak mobilisala do 150.000 vojnika u njenoj zapadnoj vojnoj oblasti, navodno u okviru planirane vježbe.

Za vrijeme Putinove vladavine, milijarde su uložene u modernizaciju vojnih kapaciteta, a smatra se da su ruske specijalne jedinice sada u istoj ravni sa najboljima u svijetu.

Poljski premijer Donald Tusk je rekao da bi ukrajinski sukob mogao ubrzati napore Varšave da modernizuje vojsku i osamostali se po pitanju energije.

Međutim, kako navodi Rojters, većina država, uključujući SAD, nemaju puno ekonomskog izbora nego da skrešu vojne troškove.

„Ruska vojska se realno još ne može upoređivati sa našom,“ kaže bivši oficir američke mornarice Kristofer Harmer, sada analitičar pri Institutu za studije rata u Vašingtonu. „Ali oni znaju gdje žele da je upotrijebe i, za razliku od nas, imaju volju da to učine.“

„Mislim da ako ovo ostane samo na Krimu, Ukrajinci za sada neće ništa preduzimati,“ izjavio je Dmitrij Gorenburg iz Centra za pomorsku analizu.

„Međutim, ako Rusija krene da zauzme ostatak istočne Ukrajine, boriće se čak i ako bi mislili da će izgubiti.“

Bonus video: