Švajcarska kupuje Sardiniju?

To bi moglo da se obistini ukoliko bi šaljivi predlog jedne Fejsbuk stranice da se Sardinija proda Helvetskoj konfederaciji bio prihvaćen
283 pregleda 7 komentar(a)
sARDINIJA, Foto: Shutterstock
sARDINIJA, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.03.2014. 13:44h

Ukoliko bi Švajcarska kupila italijansko ostrvo Sardiniju time bi kupila i izlaz na more, a pomenuto ostrvo bi se tako izvuklo iz krize.

A šta ako Švajcarska zaista bude u prilici da ima ratnu mornaricu?

To bi moglo da se obistini ukoliko bi šaljivi predlog jedne Fejsbuk stranice da se Sardinija proda Helvetskoj konfederaciji bio prihvaćen.

Naime blizu 4.000 ljudi pridružilo se kampanji grupe "Primorski kanton" koja predlaže da italijansko ostrvo postane 27. švajcarski kanton i tako se izvuče iz krize.

Andrea Karuzo, inicijator pomenute Fejsbuk stranice, rekao je za švajcarski sajt "20 minutes" da su stanovnici Sardinije oduvek težili nezavisnosti i da bi im autonomno ustrojstvo Švajcarske pomoglo "u eksploataciji svoje zemlje u vlastitu korist". On je, međutim, priznao da bi jedan takav potez bio protivustavan.

Karuzo je, u okviru svoje kampanje, na Fejsbuku prikazao i "novu" švajcarsku zastavu, na kojoj je oko prepoznatljivog bijelog krsta na crvenom polju postavio četiri mavarske glave, simbol ostrva.

Reakcije u Švajcarskoj su mahom izražavale oduševljenje: "To! Švajcarska će konačno imati izlaz na more!", dok su one na Sardiniji i Italiji bile podijeljene. Jedni su podržali ideju, posebno u svjetlu boljih švajcarskih plata, dok su je drugi najoštrije kritikovali, nazivajući "secesioniste" prostitutkama.

Bonus video: