Evropska komisija ima vremena i za šalu

Da redone dnevne konferencije za medije Evropske komisije u Briselu nisu nužno rutinirane i ozbiljne atmosfere moglo se vidjeti tokom današnjeg brifinga
1 komentar(a)
Evropska komisija, Foto: Www.charterworld.com
Evropska komisija, Foto: Www.charterworld.com
Ažurirano: 28.02.2014. 15:00h

Da redone dnevne konferencije za medije Evropske komisije u Briselu nisu nužno rutinirane i ozbiljne atmosfere moglo se vidjeti tokom današnjeg brifinga.

Višegodišnji portparol Komisije Olivije Bejli za zadnji dan na trenutnom poslu dobio je pored planiranog ispraćaja svojih kolega i jedan sasvim neočekivani, od novinara.

Nakon novinarskog 'roštiljanja' o situaciji u Ukrajini, dopisnik francuskog Liberationa, Žan Kvotreme odlučio je u duhu svečane prilike Bejliju za posljednji dan postaviti pitanje zašto nikada nije uspio dobiti intervju s predsjednikom Komisije Žoze Manuelom Barosom i postoji li neka 'crna lista' novinara koji nisu dovoljno pouzdani da bi mogli čuti, kako je rekao, 'uzvišene riječi predsjednika Barosa'.

Dodao je i da su njegove novine pred propašću uz opasku da možda ne bi bile da je kojim slučajem predsjednik Baroso pristao na razgovor s njim.

'S obzirom da ti je zadnji dan, mislio sam da je dobra ideja postaviti pitanje koje mi uzrokuje veliku anksioznost posljednjih desetak godina i koje me uistinu opterećuje. Moj život jednostavno nije onakav kakav je bio prije marta 2005.', rekao je među ostalim Kvotreme. Francuski novinar na kraju je pitao postoji li možda sada, kada se predsjednik sprema prepustiti tu dužnost nekome drugome, mogućnost intervjua.

Odgovor je bio dostojan tonu pitanja. 'Vau. Nadam se da ti tvoj psiholog može pomoći i da će ti zdravstveno osiguranje u potpunosti nadoknaditi troškove', odvratio je Bejli Kvotremeu.

Dodao je kako je broj zahtjeva za razgovorom s predsjednikom Barosom gotovo beskonačan te da je i on, Žan, na tom popisu.

'Ne postoji crna lista, postoji samo lista svih zahtjeva', objasnio je Bejli i podsjetio Kvotremeu na predloženi intervju prije nekih dvije godine, koji je on odbio jer nije bio u mogućnosti doći na njega.

'Zato nije točno reći kako nikada nisi imao tu priliku'. Nesvakidašnja konferencija za medije u Komisiji, zaključena je izlaskom šefa portparolske službe Evropske komisije Koena Doensa na podijum i govorom u kojem se zahvalio Bejliju na njegovom radu u Komisiji.

Bonus video: