Ruski marinci zauzeli položaj kod baze obalske straže

"Riječ jeo marincima 810. ruske crnomorske flote koji su tu stigli kako bi spriječili eventualni napad na rusku bazu"
72 pregleda 182 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2014. 17:16h

Ukrajinska granična služba saopštila da je oko 30 ruskih marinaca zauzelo položaj kod baze obalske straže u Sevastopolju, javlja AP.

Ta agencija je prenijela, pozivajući se na ukrajinsku obalsku stražu, da je riječ o marincima 810. ruske crnomorske flote koji su tu stigli kako bi spriječili eventualni napad na rusku bazu.

Kako navodi AP, ruski ministar odbrane nije želio da komentariše ovu vijest.

Rusi zauzeli vojne aerodrome na Krimu

Ruski vojnici sa šlemovima i oklopnom zaštitom, kao i oklopnim vozilima, zauzeli su vojni aerodrom u Sevastopolju, a naoružana grupa, koja je zauzela aerodrom u regionalnom centru Krima, Simferopolju, patrolira aerodromom.

Rojters je, pozivajući se na Interfaks, preneo informaciju dobijenu od vojnih izvora u tom regionu da je ruska vojska otišla na vojni aerodrom Belbek da bi spriječila slijetanje "boraca".

Naoružana grupa, koja je zauzela aerodrom u regionalnom centru Krima, Simferopolju, patrolira aerodromom, ali nisu zauzeli putnicki terminal i izgleda da dozvoljavaju da aerodrom normalno radi.

Očevidac sa lica mjesta Rojtersu je ispričao da ljudi pod punom ratnom opremom, sa puškama i mitraljezima, slobodno ulaze i izlaze iz kontrolnog tornja.

"Ja sam član narodne paravojne formacije Krima. Mi smo prosti ljudi, dobrovoljci... Došli smo na aerodrom da čuvamo red i mir. Dočekaćemo avione sa osmijehom -aerodrom normalno radi", rekao je Vladimir, dodajući da on i drugi volonteri ne znaju ko čini naoružanu grupu, mada podržavaju njihove akcije.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov osudio je zauzimanje aerodroma na Krimu, rekavši da je to oružana okupacija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je naložio vladi da nastavi razgovore sa Ukrajinom o ekonomskim i trgovinskim odnosima i da se konsultuje sa stranim partnerima, uključujući Međunarodni monetarni fond (MMF) i G8, o finansijskoj pomoći, navedeno je u saopštenju objavljenom na veb sajtu Kremlja.

U saopštenju je navedeno i da je Putin naložio ruskoj vladi da razmotri zahtjev Krima za slanje humanitarne pomoći.

Svrgnuti proruski orijentisani predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič trebalo bi danas da održi konferenciju za novinare nakon što je prestao da se krije, dok raste strah od izbijanja regionalnog sukoba na poluostrvu Krimu.

Avakov: Ovo je okupacija

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov potvrdio je da su ruske snage zauzele vojne aerodrome na Krimu i ovaj potez okarakterisao kao vojnu invaziju i okupaciju.

Okupirani smo: Avakov

Avakov je istakao i da srećom nije bilo krvoprolića tokom ove akcije.

"Ovakav potez ruskih snaga smatram vojnom invazijom i okupacijom kao i kršenjem svih međunarodnih normi i sporazuma", napisao je Avakov na svojoj fejsbuk stranici.

Rusi demantuju

Ruska Crnomorska flota demantovala je da su njene snage zauzele vojne aerodrome na Krimu, gdje je ova flota stacionirana.

"Nijedna jedinica Crnomorske flote nije krenula prema aerodromu i ni u kom slučaju ne učestvuje u njegovoj blokadi", izjavio je portparol flote, nakon što je ukrajinski ministar unustrašnjih poslova Arsen Avakov optužio ruske snage za zauzimanje aerodroma na Krimu, nazvavši to "oružanom invazijom" i "okupacijom", prenosi Rojters.

Ukrajina se nada brzoj finansijskoj pomoći

Ukrajina se nada da će uskoro dobiti međunarodnu finansijsku pomoć i odlučna je da ispuni sve uslove potrebne kako bi dobila podršku MMF-a, rekao je premijer Arsenij Jacenjuk.

Misija MMF-a trebala bi da posjeti Kijev naredne sedmice zbog razgovora sa novim ukrajinskim čelnicima, koji su poručili da je zemlji potrebno najmanje 35 milijardi dolara u naredne dvije godine kako bi izbjegla bankrot, prenosi Rojters.

"Nadam se da ćemo u kratkom roku dobiti stranu finansijsku pomoć koja će nam pomoći da povećamo devizne rezerve i stabilizujemo situaciju", rekao Jacenjuk.

EU: Priznajemo vladu u Kijevu

EU priznaje prelaznu vladu u Kijevu kao legitimnu i poziva sve zemlje da poštuju teritorijalni integritet Ukrajine, saopšteno iz Evropske komisije u Briselu.

“Prelaznu vladu je izabrala Rada (skupština) čiji legitimitet nije sporan, tako da je priznajemo kao legitimnog partnera”, rekao je novinarima portparol Komisije Olivije Baiji, ali je dodao da ta vlada “tek treba da uspostavi funkcionalne institucije''.

On je podvukao da je stav Brisela da sve zemlje treba da poštuju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Evropska komisija poslala jasnu poriku da priznaje vladu u Kijevu (foto: Reuters)

Portparol je kazao da su sankcije uperene protiv članova bivšeg režima koji su učestvovali u zlostavljanju demonstranata još na stolu i da ih razmatraju radne grupe koje je formirao Evropski savet.

Na stolu je i ponuda Ukrajini da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, a da je na Kijevu da odluči da li će i kada to učiniti, rekao je on.

Kada je riječ o ukrajinskom zahtjevu za hitnu novčanu pomoć kako bi se izbegao ekonomski kolaps, iz Brisela su poručili da o iznosu i formama te pomoći još diskutuje.

EU i zemlje članice imaju na raspolaganju mnoge instrumente”, ukazao je Baiji.

Ministri inostranih poslova Višegradske četvorke, koju čine Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska, otputovali su danas u Kijev, gde će se sresti sa ukrajinskim političkim liderima, a već u ponedeljak Ukrajinu će posetiti šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Bajden podržao Jacenjuka

Potpredsjednik SAD Džo Bajden rekao je Jacenjuku da SAD pozdravljaju formiranje nove vlade u Ukrajini, obećavši podršku.

"SAD će pružiti punu podršku Ukrajini koja nastoji da uspostavi red i mir poslije izbijanja velike političke krize", rekao je Bajden.

Bijela kuća je poručila da se ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič bjekstvom iz Kijeva odrekao vlasti, ali Janukovič je juče u saopštenju poručio da i dalje pretenduje na vlast.

Velika većina poslanika juče je podržala Jacenjuka koga mnogi smatraju tehnokratskim reformatorom koji kaže da je budućnost Ukrajine u Evropskoj uniji, navodi AP.

Galerija

Bonus video: