Britanske finansijske korporacije napuštaju Škotsku?

U ovoj debati se pokreće pitanje i buduće valute nezavisne Škotske, pošto bi Edinburg da zadrži funtu, a London tvrdi da to nije moguće
6 komentar(a)
Škotska, Foto: Shutterstock
Škotska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.02.2014. 14:24h

Britanska finansijska korporacija Standard Life upozorila je da će se možda povući iz Škotske ako ona na referendumu 18. septembra izglasa nezavisnost.

U odvojenom saopštenju britanske banke Royal bank of Scotland (RBS), ta institucija takođe je ukazala na ozbiljne posljedice otcjepljenja Škotske od Velike Britanije, prenosi Frans pres.

Međunarodna bonitetna agencija "Standard & Poor's" (S&P) upozorila je danas da će se Škotska naći pred ozbiljnim, ali ne i nepremostivim izazovom ukoliko glasači na referendumu izaberu nezavisnost.

Iako bi nezavisna Škotska ibila bogata ekonomije sa visokim investicionim kreditnim rejtingom, ona bi se suočila sa visokim nivoom javnog duga, osjetljivošću na promjene cijena nafte i potencijalno ograničenom fleksibilnošću monetarne politike, navodi S&P.

"Istovremeno, likvidnost i investicije u Škotskoj bili bi izloženi turbulencijama kada bi banke napustile zemlju", dodaje agencija.

"Sa druge strane, pozitivna posljedica nezavisnosti mogla bi biti normalizacija finansijskog sektora i smanjenje zaduženosti države", ističe S&P.

U ovoj debati se pokreće pitanje i buduće valute nezavisne Škotske, pošto bi Edinburg da zadrži funtu, a London tvrdi da to nije moguće.

Direktor Standard Life-a, Geri Grimston, kaže da je ponosan na poslovanje svoje grupacije u Edinburgu tokom posljednjih 189 godina.

"Međutim, ako bi zbog nečega to bilo ugroženo, preduzeli bismo sve potrebne mere - uključujući prebacivanje dela našeg poslovanja iz Škotske - s ciljem da osiguramo kontinuitet i zaštitimo interese naših akcionara", izjavio je Grimston.

U međuvremenu, RBS je saopštio da je prošle godine ubeležio gubitak od devet milijardi funti, i istovremeno ukazao na finansijske rizike zbog neizvesnosti oko nezavisnosti Škotske.

Bonus video: