Njemačka: Kristijan Vulf oslobođen optužbi

Vulf će izgleda, od sljedećeg mjeseca ponovo da radi kao advokat, saznaje njemački magazin "Fokus"
0 komentar(a)
Kristijan Vulf, Foto: Reuters
Kristijan Vulf, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.02.2014. 11:47h

Zemaljski sud u Hanoveru izrekao je danas oslobađajuću presudu bivšem njemačkom predsjedniku Kristijanu Vulfu, optuženom za korupciju i podmićivanje, zbog čega je prije dvije godine, poslije teških optužbi, sumnji i kritika na račun njegovih odnosa sa bogatim prijateljima, morao da podnese ostavku na mjesto šefa države.

"Optuženi Vulf je slobodan", rekao je sudija ovog suda Frank Rozenovi, koji je više puta za vrijeme tromjesečnog procesa ukazivao na to da nije ubijeđen u krivicu optuženog.

Ovo je prvi put u njemačkoj istoriji da je jedan savezni predsjednik morao da odgovara pred sudom, podsjećaju mediji, navodeći da bi iz ugla državnog tužilaštva moglo teorijski gledano da se pokuša revizija presude kod Saveznog suda.

Kada je riječ o optužnici koju je Vulf osporavao, on se teretio da je, kao predsjednik vlade Donje Saksonije, od filmskog menadžera Dejvida Groenevolda potkupljen sa oko 750 eura, a pri tom se, kako prenosi štampa, radilo o u učešću ovog filmskog menadžera u troškovima smještaja i čuvanja djece i zajedničke večere sa Vulfom, na Oktoberfestu 2008. godine.

Za uzvrat se Vulf, kao šef pokrajinske vlade, kako se teretio, angažovao za određene fillmske projekte ovog menadžera.

Vulfov sunovrat je počeo 2011. godine, a okončan u februaru godinu dana kasnije, kada je podnio ostavku na mjesto predsjednika države i time kancelara Angelu Merkel, po drugi put, poslije ostavke Horsta Kelera, ostavio bez šefa države, što se u istoriji Njemačke još nije dogodilo.

Vulf, vjerni katolik, otac dvoje djece, optužen je da je politiku koristio za sticanje para, da je imao nejasan odnosa prema parama i bogatim prijateljima koji su, izgleda, umjesto njega znali da "izvuku" svoje "platinaste" kreditne kartice i morao je zbog toga, ali i skupih odmora u njihovim vilama i kredita, pozajmljenih upravo od njih da podnese ostavku, možda, ode u politički zaborav.

Na funkciji predsjednika države bio je od 2010. godine, a moćna njemačka štampa je godinu dana kasnije saznala za njegov sporni kredit, odnosno, da je u jednom odgovoru poslanicima u Donjoj Saksoniji prećutao svoj polumilionski kredit.

Od tada su počele njegove muke, uz teške napade opozicije, nespretna objašnjenja i izvinjenja koje je davao, pomalo bled u licu, uz priznanja da jeste pravio greške, ali da je uvek bio pošten...

Vulf će izgleda, od sljedećeg mjeseca ponovo da radi kao advokat, saznaje njemački magazin "Fokus", navodeći da će on raditi u jednoj velikoj privrednoj advokatskoj kancelariji.

Na novom poslu on bi, kako se navodi, trebalo da pridobije za klijente biznismene iz Turske i arapskog svijeta, koji žele da posluju u Njemačkoj.

Bonus video: