Njujork Tajms: EU ne može da spasava ekonomiju Ukrajine

"Bili smo previše okupirani time da potpišemo Sporazum s Ukrajinom, a ne time šta ta zemlja treba da uradi da bi mogla da dođe u situacija da ga potpiše"
8 komentar(a)
Eu, Ukrajina,, Foto: Shutterstock
Eu, Ukrajina,, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.02.2014. 13:41h

Evropska unija može da ponudi moralnu pomoć, ali ne može da spasava ekonomiju Ukrajine, piše Njujork Tajms.

Posebno ako Rusija odluči da uvede kaznene mjere u vidu viših cijena za prirodni gas i prekine svoje veze sa ukrajinskom privredom.

Američki dnevnik navodi riječi neimenovanog zvaničnika Unije koji kaže da ne postoji konsenzus među članicama EU da se sa Ukrajinom potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, iako je to pitanje pokrenulo proteste krajem novembra kada je vlada u Kijevu odustala od daljih evro integracija.

"Bili smo previše okupirani time da potpišemo Sporazum s Ukrajinom, a ne time šta ta zemlja treba da uradi da bi mogla da dođe u situacija da ga potpiše", kaže ovaj evropski funkcioner.

Njujork Tajms navodi izjave ukrajinskih zvaničnika da je toj zemlji u naredne dvije godine potrebno 35 milijardi dolara da ne bi bankrotirala, ocjenjujući da će za EU biti veoma teško da prikupi ta sredstva, kada je prethodno odbila slične zahtjeve svojih članica Španije, Portugala i Grčke.

EU i SAD su nove vlasti u Kijevu uputile ka MMF-u, iako bi svaki obnovljeni sporazum sa tom međunarodnom finansijskom organizacijom značio ukidanje velikih državnih subvencija za energetski sektor.

Njujorški list ocjenjuje da bi problemi Ukrajine mogli i da se ubrzaju, ako Rusija odluči da se ekonomski osveti novim vlastima ili da podrži separatizam na istoku zemlje, dok insistira da se postojeći zajmovi isplate u cjelini.

Ukrajini hitno potrebno 5 milijardi eura

Ukrajini je do kraja ove sedmice potrebno pet milijardi eura kako bi izbjegla ekonomski kolaps, piše britanski list Tajms.

Dnevnik se poziva na zapadne diplomate bliske Viskoj predstavnici Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, koja je u utorak posjetila Kijev.

Novi ukrajinski lideri upozorili su zapadne vlade da je tokom naredna tri dana neophodno da nađu pet milijardi eura, navodi list.

Zamjenik ruskog ministra finansija, Sergej Storčak ranije je izjavio da Rusija nema pravnu obavezu da isplati narednu tranšu kredita Ukrajini, koji je u visini od 15 milijardi dolara prošle godine dogovorio ruski predsjednik Vladimir Putin sa sada opozvanim ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem.

"Nemamo pravnu obavezu da isplatimo preostala sredstva. Ono o čemu mi govorimo jeste nova runda pregovora i novi ugovori. U kojoj formi će ti ugovori biti, to će vrijeme pokazati", izjavio je juče Storčak.

Prva tranša od tri milijarde dolara je realizovana, ali je Rusija zatim zamrzla isplatu naredne tranše od dve milijarde dolara, zbog krize u Ukrajini.

Bonus video: