Janukovič se hvalio koliko je korumpiran

Kako je naveo „Gardijan“, Janukovič je bio poznat po tome što se „bahato ponašao i bio opsjednut novcem“
31 komentar(a)
Viktor Janukovič vila, Foto: Reuters
Viktor Janukovič vila, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.02.2014. 11:34h

Svrgnuti ukrajisnki predsjednik Viktor Janukovič imao je običaj da se hvali pred šefovima drugih država koliko je korumpiran, kazao je bivši gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili.

Ukrajina: Rasformirani omraženi specijalci, Turčinov na čelu armije>>>

Kako je naveo „Gardijan“, Janukovič je bio poznat po tome što se „bahato ponašao i bio opsjednut novcem“. Koliko je ovo drugo bilo izraženo pokazalo se i prošlog vikenda kada je njegov luksuzni predsjednikčki kompleks nadomak Kijeva otvoren za javnost.

Sakašvili, koji je od 2004. do prošle godine bio na čelu Gruzije i sreo se sa Janukovičem u brojnim prilikama, kazao je da se ukrajinski lider nije stidio što zloupotrebljava položaj. Naveo je primjer iz 2011. za vrijeme Generalne skupštine UN kada se, navodno, Janukovič pred Sakašvilijem i grupom lidera postsovjetskih država naširoko hvalio kako funkcioniše njegova korumpirana vlada.

„Govorio je veoma glasno o tome kako je korumpirao visoke zvaničnike u vrhovnom i ustavnom sudu“, ispričao je Sakašvili tokom intervjua u Kijevu, gdje se sastao sa opozicionim liderima. „Uopšte nije mario sa kim priča o tome – taj čovjek nije imao pojma o moralu.“

Prema Sakašvilijevoj ocjeni, Janukovič je jedinstven među postsovjetskim liderima, čak i u poređenju sa diktatorima iz centralne Azije. „Drugi su možda cinični, ali ne do te mjere da optužuju sebe. Nisam bio toliko iznenađen što radi te stvari, nego kako otvoreno govori o tome“, prokomentarisao je i dodao da je bivši ukrajinski predsjednik uživao u tim pričama.

„Do najsitnijih detalja je sve opisivao i bio je opsjednut i fasciniran činjenicom da zaista može da se poigrava sa sudovima“, ispričao je. „To je izrazito sovjetski mentalitet – Staljin je nekada potpisivao presudu u svakom ozbiljnom slučaju.“

Nakon što je Sakašvili u decembru podržao demonstrante na Trgu nezavisnosti, stavljen je na crnu listu i zabranjen mu je ulazak u Ukrajinu. Poslije pada Janukoviča, zabrana je ukinuta, a on se do sada susreo sa Vitalijem Kličkom i Julijom Timošenko.

Bonus video: