Turski "Snimak": Erdogan skriva milione

„Pitali smo inženjere zvuka da li ovo može biti montaža? Rekli su nam da ne brinemo, da je on autentičan snimak“
3 komentar(a)
Turska, protesti, Foto: Beta/AP
Turska, protesti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.02.2014. 08:06h

Turski premijer Tajip Erdogan optužio je političke neprijatelje za besramno fabrikovanje telefonskog razgovora u kojem svom sinu govori da se otarasti velikih suma novca na dan kada je pokrenuta velika korupcionaška istraga na čijoj meti su bili njegovi bliski saradnici.

Poslije postavljanja 11 minuta dugog audio snimka na Jutjubu, Erdogan je u parlamentu kazao da su njegovi politički neprijatelji upali u šifrovane državne komunikacije. On nije navodio imena neprijatelja ali je jasno stavio do znanja da je govorio o mreži koju vodi njegov bivši saveznik, islamistički sveštenik Fetulah Gulen.

Šef vodeće opozicione Republikanske narodne partije Kemal Kiličdaroglu insistirao je na tome da je razgovor autentičan i poručio Erdoganu: „Moj savjet ti je da pobjegneš iz zemlje svojim helikopterom ili da daš ostavku“.

„Pitali smo inženjere zvuka da li ovo može biti montaža? Rekli su nam da ne brinemo, da je on autentičan snimak“.

Pristalice Erdogana, koji krivi Gulena za orkestriranje korupcionaške istrage kako bi ga smijenio, uzvikivali su „Tajipe, došli smo ovdje da sa tobom umremo“ i „nemoj pokleknuti“.

„Oni su napravili besramnu montažu“, kazao je. „Čak prisluškuju i zaštićene telefonske linije. Toliko nisko su otišli“.

„Oni“ su jasna aluzija na sljedbenike Gulena, kog optužuje da gradi „paralelnu državu“ koristeći uticaj u pravosuđu i policiji. Gulen je negirao optužbe i kazao da one doprinose atmosferi „mržnje i neprijateljstva“ u turskom društvu.

Na snimku se može čuti kako Erdogan i njgov sin Bilal raspravljaju o smanjivanju njihovih sredstava na „nulu“. U jednom trenutku, Bilal kaže da je ostalo 30 miliona eura kojih treba da se otarase.

Vladini zvaničnici kazali su da su snimci sastavljeni iz komentara koji su izvučeni iz konteksta kako bi stvorio utisak da čine nešto nezakonito.

„Prisluškivali su premijera, šefa objavještajne službe, ministre i mnoge druge. Prisluškivali su njegov telefon 18 mjeseci, a zatim su od 18 mjeseci prisluškivanih razgovora uzeli dvije ili tri rečenice“, kazao je jedan visoki zvaničnik.

Policija za suzbijanje nereda ispalila je suzavac i vodeni top kako bi rastjerala više stotina osoba, uglavnom studenata, na skupu protiv izgradnje jednog autoputa koji se pretvorio u antivladine demonstracije. „Vlado podnesi ostaku“ i „Lopove Tajipe Erdoganu“, uzvikivala je masa.

Bonus video: