Prva žrtva sukoba na Krimu, Putin naredio hitnu vojnu vježbu

Velika Britanija prati ruske vojne aktivnosti i protivi se spoljnoj intervenciji u Ukrajini
52 pregleda 89 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2014. 18:27h

Najmanje jedna osoba je danas poginula, a 20 je povrijeđeno u sukobu pristalica i protivnika nove ukrajinske vlasti kod zgrade lokalnog parlamenta Krima u Simferopolju, na jugu Ukrajine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je provjeru borbene gotovosti ruskih snaga u zapadnoj i centralnoj Rusiji, javlja Al Arabija.

Nije poznato da li se radi o redovnoj ili vanrednoj provjeri, a Putin je danas sa svojim istaknutim bezbjednosnim zvaničnicima razgovarao o Ukrajini.

Detalji razgovora, međutim, nijesu poznati.

Raspisana međunarodna potjernica za Janukovičem >>>

Agencija Interfaks je citirala ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, koji je objavio: "U skladu sa naređenjem predsjednika Ruske federacije, snage Zapadnog vojnog okruga su danas u 14 sati (po lokalnom, a 11 po srednjeevropskom vremenu) stavljene u stanje gotovosti", prenio je Rojters.

Velika Britanija prati ruske vojne aktivnosti i protivi se spoljnoj intervenciji u Ukrajini, kazao je sekretar britanskog Ministarstva odbrane Filip Hemond

"Urgiramno na sve uključene strane da dozvole ukrajinskom narodu da srede svoje interne razlike i odluče o budućnost bez spoljnjeg pritiska, navodi Hemond.

Krim: Rusijo, spasi nas

Kod zgrade Vrhovnog sovjeta Krima u Simferopolju izbio je sukob između pristalica i protivnika nove ukrajinske vlasti, javila je ruska agencija RIA Novosti, dodajući da u tuči ima nekoliko povrijeđenih sa okrvavljenim licima. RIA Novosti navode da su pripadnici policije sa teškoćama kontrolisali situaciju kod zgrade parlamenta, gdje se okupilo približno nekoliko stotina protivnika nove vlasti kao i najmanje 2.000 krimskih Tatara, dok je Itar-Tas s, u međuvremenu, javio da su se pripadnici milicije povukli od zgrade parlamenta.

Oni smatraju da su demonstranti u Kijevu "banditi koji pokušavaju da sastave novu vladu".

Oni su uzvikivali "Rusijo, spasi nas!", a ruske zastave okačene su na zgradu Vrhovnog suda.

Kako javlja "Raša tudej", demonstranti su ranije blokirali ulaz u zgradu parlamenta na Krimu.

Ukrajinski glavni tužilac Oleg Mahnicki je potvrdio da je raspisana potjernica za svrguntim predsjednikom Viktorom Janukovičem, zbog optužbi za ubistva.

Itar Tas javlja da su nove ukrajinske vlasti potvrdile da će održavati dobresusjedske odnose sa Rusijom i s Moskvom održati dijalog o formiranju nove ukrajinske vlade.

Na ulicama Sevastopolja pojavila su se ruska oklopna vozila neposredno nako što je v.d. predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov sazvao vanredno zasijedanje Savjeta za nacionalnu bezbjednost zbog opasnosti od “separatizma u Sevastopolju”.

Na Trgu nezavisnosti u ukrajinskoj prijestonici Kijevu danas će biti održana skupština demonstranata koji će predložiti sastav nove vlade, saopštila je pres služba udruženja "Majdan".

Skup će biti održan u 19 časova po lokalnom vremenu, prenio je Itar-Tas.

Nešto ranije, predsjednik ukrajinskog parlamenta Oleksander Turčinov, saopštio je da Vrhovna rada planira da proglasi koaliciju i formira novu vladu 27. februara.

Galerija

Bonus video: