Rencijeva vlada dobila povjerenje parlamenta

Za podršku novoj vladi glasalo je 378 poslanika, protiv je bilo 200, a jedan poslanik je bio uzdržan
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2014. 20:55h

Nova vlada premijera Matea Rencija dobila je večeras podršku italijanskog parlamenta nakon što joj je, poslije Senata, povjerenje izglasao i Donji dom.

Za podršku novoj vladi glasalo je 378 poslanika, protiv je bilo 200, a jedan poslanik je bio uzdržan, prenijela je ANSA.

Prethodno je prošle večeri to isto učinio i Senat, poslije rasprave u kojoj je zaključeno da 39. godišnji Renci može da pokrene ekonomiju zemlje.

Donji dom, Foto: Reuters

Senat je odnosom glasova 169 prema 139, prihvatio vladu koju je Renci predložio prije tri dana, a koju čini široka koalicija od demokrata desnog centra do grupe desnog centra bivšeg premijera Silvija Berluskonija.

Bivši gradonačelnik Firence postao je u subotu najmlađi premijer Italije, zamijenivši na toj funkciji Enrika Letu.

Rencijeva vlada je četvrta za samo dvije godine i treća koja je formirana bez parlamentarnih izbora.

Renci: Bez Italije nema Evrope

Renci je poručio pred poslanicima Donjeg doma parlamenta uoči glasanja o povjerenju njegovoj vladi, da je Italija od ključnog značaja za budućnost Evrope.

"Evropa nije naš neprijatelj. Mi želimo Evropu u kojoj Italija ne prati samo druge, već i sama daje fundamentalni doprinos, zato što bez Italije nema Evrope", poručio je on.

Renci je takođe najavio da će kao italijanski premijer najprije posjetiti Tunis sledeće nedelje, a "ne Brisel ili Berlin" zato što se, kako je rekao, nada da će se Mediteran vratiti na centralno mjesto na međunarodnoj sceni, prenio je AFP.

Očekuje se da će nova vlada dobiti potvrdu i u Donjem domu, nakon što je to tokom noći učinio Senat, poslije rasprave u kojoj je zaključeno da on može da pokrene ekonomiju zemlje.

Galerija

Bonus video: