Senat podržao Rencija: Može da pokrene ekonomiju

Renci, lider Demokratske stranke izjavio je ranije danas pred Senatom da mu je potrebna podrška za "smjelu viziju"
0 komentar(a)
Mateo Renci, Foto: Reuters
Mateo Renci, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2014. 08:19h

Italijanski Senat, potvrdio je novu vladu italijanskog premijera Matea Rencija, poslije rasprave u kojoj je zaključeno da on može da pokrene ekonomiju zemlje.

Senat je, odnosom glasova 169 prema 139, prihvatio vladu koju je Renci predložio prije tri dana, a koju čini široka koalicija od demokrata desnog centra do grupe desnog centra bivšeg premijera Silvija Berluskonija.

Renci, lider Demokratske stranke izjavio je ranije danas pred Senatom da mu je potrebna podrška za "smjelu viziju" o oživljavanju italijanske ekonomije koja stagnira, prenio je AP.

On je rekao da Italija, opterećena dugovima, mora da "izliječi" svoje javne finansije ne zbog njemačke kancelarke Angele Merkel ili šefa Evropske centralne banke koji traži od Italije da ozbiljno shvati stvari, već zbog budućnosti "naše djece" .

Bivši gradonačelnik Firence, star 39 godina, postao je u subotu najmlađi premijer Italije, zamijenivši na toj funkciji Enrika Letu. Renci je naveo da Letina vlada, kojaje trajala 10 mjeseci, nije dovoljno brzo oživljavala ekonomiju.

Bonus video: