Turska: Organizatori ljetošnjeg protesta će tužiti vladu

Među članovima Taksimske platforme solidarnosti su i neke istaknute figure turskog civilnog društva
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2014. 18:34h

Članovi glavnog organizatora ljetošnjih masovnih protesta u Istanbulu, tzv. Taksimske platforme solidarnosti, planiraju da podignu "dosad nezabilježenu" tužbu protiv turske vlade u ime svih poginulih i povređenih u nasilnim akcijama policije protiv demonstranata.

To je danas u ime pomenute grupe i narodne demokratske partije (HDP) za list Hurijet izjavio Ender Irek, jedan od članova Platforme, izvještava AFP.

Protesti iz juna prošle godine su počeli kao manji pokret zaštitnika prirodne sredine da bi se sačuvao jedan istanbulski park, da bi prerasli u demonstracije širom Turske protiv sve autoritarnije vlasti premijera Tajipa Erdogana.

Među članovima Taksimske platforme solidarnosti su i neke istaknute figure turskog civilnog društva. U demonstracijama koje je prošle godine predvodila ta organizacija je, prema podacima Turskog medicinskog udruženja, poginulo najmanje sedam, a povrijeđeno oko 8.000 ljudi.

Od decembra prošle godine premijer Erdogan je suočen sa velikom korupcionaškom aferom, u kojoj su prozvani i neki njegovi ključni saveznici.

Erdoganovo reagovanje na taj skandal i mjere odmazde, među kojima je i pojačana državna kontrola Interneta, su doveli do novih protesta i umanjili popularnost turskog premijera uoči važnih lokalnih izbora 30. marta.

Turska policija je juče u Istanbulu bacala suzavac i upotrijebila vodene topove protiv oko 3.000 demonstranata koji su protestovali zbog novih ograničenja korišćenja Interneta.

Galerija

Bonus video: