Ukrajina: Turčinov privremeni predsjednik, Timošenko ne želi mjesto premijera

Zastupnici su 22. februara smijenili Janukoviča koji je napustio Kijev...
26 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2014. 21:04h

Ukrajinski parlament izglasao je privremeni prenos ovlašćenja šefa države na predsjednika parlamenta Oleksandera Turčinova i smijenio ministra vanjskih poslova Leonida Kožaru, saveznika predsjednika Viktora Janukoviča.

Zastupnici su 22. februara smijenili Janukoviča koji je napustio Kijev i otišao na istok zemlje i ustvrdio da se radi o "državnom udaru", prenosi agencija Rojters.

Trenutno nije poznato gdje se on nalazi.

Turčinov bi trebao da obavlja dužnost do prijevremenih predsjedničkih izbora koji su zakazani za 25. maj.

Smijenjeni ministar Kožara učestvovao je u razgovorima sa stranim silama o Janukovičevoj odluci da ne potpiše sporazum sa EU-om i okrene se Rusiji.

Timošenko iznenađena

Ukrajinska opoziciona liderka Julija Timošenko, koja je oslobođena iz zatvora, danas je izjavila da ne želi mjesto premijera.

Prije toga su njene pristalice u parlamentu rekle da je ona jedna od tri kandidata za šefa vlade nacionalnog jedinstva.

"Iznenadila sam se kada sam čula da sam predložena za premijera. Niko se to nije dogovorio sa mnom niti je sa mnom razgovarao o tome", rekla je Timošenkova, prenio je Rojters.

"Zahvalna sam za poštovanje koje mi je time ukazano, ali molim da me ne uzimaju u obzir za tu funkciju", navela je ona u komentarima objavljenim na njenom veb sajtu.

Janukovič je na predsjedničkim izborima u februaru 2010. godine porazio Timošenkovu sa malom razlikom u broju galsova i ona je 2011. otišla u zatvor zbog zloupotrebe položaja dok je obavljaja funkciju premijerke.

Stabilna Ukrajina je zajednički interes

Stabilna Ukrajina je zajednički interes, saglasili su se danas predsjednik Rusije Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel.

U telefonskom razgovoru, koji je, kako prenosi Rojters, inicirala njemačka strana, Putin i Merkelova su zaključili da je "važno sačuvati teritorijalni integritet Ukrajine", navodi se u saopštenju iz Kabineta njemačke kancelarke.

Najavljeno je, takođe, da će, povodom aktuelne situacije u Ukrajini, predsjednik Rusije i njemačka kancelarka biti u stalnom kontaktu.

Protest protiv povratka Timošenko

Oko 5.000 ljudi okupilo se danas na Trgu nezavisnosti u Kijevu, protestujući protiv povratka bivše premijerke Julije Timošenko u politiku.

Njen politički povratak nije nikad bio među zahtjevima demonstranata, već je tražena promjena celokupnog sistema vođenja zemlje, stoji u rezoluciji usvojenoj nakon današnjeg protesta, izvještava Itar-Tas.

Puštena 64 demonstranta

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov naredio je danas otpuštanje iz zatvora 64 demonstranta, koji su uhapšeni u centru Kijeva u neredima ove sedmice.

Iz državnog tužilaštva je rečeno da su svi uhapšeni pušteni iz zatvora danas do podneva, prenijela je agencija RIA Novosti.

Opozicioni poslanik Avakov, koji je u subotu izabran za vršioca dužnosti ministra unutrašnjih poslova, zatražio je istragu djelovanja policija za vrijeme nereda.

Galerija

Bonus video: