Timošenko: Era diktature je završena, počinje era slobodne zemlje i ljudi

Moja najveća sreća jeste što se vraćam u potpuno novu Ukrajinu, poručila je Timošenko
128 pregleda 227 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2014. 19:38h

Nešto prije 17 sati iz zatvora u Harkovu puštena je bivša premijerka Julija Timošenko, a ubrzo potom je stigla u Kijev. Ona se večeras obratila okupljenoj masi na centralnom trgu u Kijevu, gdje mjesecima traju demonstracije.

Ona je okupljenima rekla da ne smiju odustajati od borbe za slobodnu zemlju i da na narednim izborima glasaju za one koji ih neće iznevjeriti i lagati.

Ukrajinski Interfax prenosi da je Timošenko neposredno poslije izlaska iz zatvora poručila:

"Moja najveća sreća jeste što se vraćam u potpuno novu Ukrajinu. Era diktature, kriminala, zatvorenosti i bezvlašća je prošlo. Nova era počinje danas, era slobodnih ljudi, slobodne zemlje, evropske države".

Ispred zatvorske bolnice Juliju Timošenko dočekalo je oko 200 ljudi koji su skandirali njeno ime. Svi su pozdravljali kolonu automobila koja je krenula prema obližnjem aerodromu, javlja BBC, prenosi Jutarnji list.

Prema informacijama iz Harkiva, s Julijom Timošenko bila je ćerka Jevgenija i advokati Sergij Vlasenko i Andrei Kozhemjakin. Ona je tom prilikom samo kratko poručila: "Diktatura je pala!".

Timošenkova je najavila i da će se kandidovati za predsjednika Ukrajine.

Timošenko (53) se nalazila u zatvoru od 2011. zbog zloupotrebe ovlašćenja, povezanih s potpisivanjem sporazuma s Rusijom oko isporuke gasa, nakon suđenja koje je EU ocijenila politički motivisanim.

Pojedine agencije su prenijele da će se Timošenko večeras obratiti okupljenim demonstrantima na Trgu nezavisnosti u Kijevu, gdje mjesecima traju protesti.

Ranije danas, ukrajinski parlament izglasao je opoziv predsjednika Viktora Janukoviča i raspisao prevremene izbore za 25. maj, prenose agencije.

Odluke koje donosi parlament ne priznaje ni predsjednik Janukovič

Parlament je prije rasprave o Janukoviču proglasio za separatiste i naredio hapšenje zvaničnika sa istoka Mihalia Dobkina i njegove pristalice, koji su ranije danas osporili legitimitet odluka u Kijevu.

Istovremeno, Russia Today javlja da šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov "dijeli zabrinutost sa Francuskom, Njemačkom i Poljskom da opozicija ne može da ispuni svoje obaveze".

Odluke koje donosi parlament ne priznaje ni predsjednik Janukovič.

Sve administrativne zgrade u Kijevu su pod punom kontrolom demonstranata, a odluke za koje glasaju poslanici se trenutno usvajaju bez predsjedničkog potpisa.

Parlament Ukrajine, Vrhovna rada, ranije danas je imenovala novog predsjedavajućeg, razriješila je dužnosti državnog tužioca, imenovala je novog šefa Ministarstva unutrašnjih poslova, potvrdila odluku o oslobađanju Julije Timošenko i usvojila odluku o povratku na Ustav iz 2004. godine.

Sporazum između predsjednika i opozicije predvidio je prijevremene izbore u decembru, ustavne promene i formiranje nove koalicione vlade, ali je odluke parlamenta, prema zakonu, trebalo da potpisom potvrdi aktuelni predsjednik.

Timošenko puštena iz zatvora

Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko puštena je danas ranije iz zatvora. Ona je izašla iz zatvora, nakon što je u parlamentu "ubrzana" odluka o njenom puštanju.

Za odluku je glasalo 331 od 332 prisutna poslanika, navodi agencija UNIAN.

Uprkos ranijim najavama odluka je prošla bez prethodnog potpisa predsjednika ukrajine Viktora Janukoviča.

Timošenko se trenutno nalazi u bolnici u Harkovu zbog problema sa leđima.

"Prema ukrajinskom zakonu moja majka je već slobodan čovjek", kazala je novinarima Julijina kćerka Jevgenija Timošenko.

Kćerka Julije Timošenko u suzama nakon vijesti o oslobađanju njene majke, Foto:Twitter/ Mahir Zeynalov

Timošenko je bila u zatvoru od avgusta 2011.

Turčinov novi predsjednik parlamenta Ukrajine

Oleksandar Turčinov, desna ruka bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko koja je još u zatvoru, izabran je za novog predsjednika parlamenta Ukrajine.

Za Turčinova je glasalo 288 poslanika, od ukupno 450.

"Vlasti Ukrajine nastavljaju posao da bi se stabilizala situacija u Ukrajini", rekao je Turčinov odmah po glasanju.

Turčinov će na mjestu predsjednika parlamenta zamijeniti Volodimira Ribaka, bliskog saradnika šefa države Viktora Janukoviča. Ribak je danas podnio ostavku.

Janukovič otputovao za Harkov

Predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič je napustio Kijev i otputovao u Harkov, a na Trgu nezavisnosti u Kijevu nalazi se i dalje oko 10.000 demonstranata uprkos potpisivanju sporazuma.

U Ukrajini je danas i sjutra dvodnevna žalost zbog gubitka života u masovnim sukobima.

"Predsjednik ispunjava svoje ustavne funkcije.. Danas će govoriti na televiziji u Harkivu", kazala je njegova savjetnica Gana German.

Janukovič je napustio Kijev i otputovao u Harkov, koji se smatra njegovom političkom bazom, saopštio je neimenovani američki zvaničnik, a prenio AFP.

Upitan da prokomentariše vijesti da je Janukovič "pobjegao iz Kijeva", pošto je potpisao sporazum s ukrajinskom opozicijom, američki zvaničnik je odgovorio diplomatski.

"Imamo informaciju, a razgovarao sam sa minsitrom spoljnih poslova (Ukrajine) prije nekih sat vremena, da je predsjednik Janukovič otišao u Harkov... na neki sastanak koji se tamo održava i da je sad stigao", rekao je taj zvaničnik.

"Kao što i sami znate, nije ništa neobično da (Janukovič), pošto je načinio krupne političke poteze, otputuje na istok, gdje se nalazi njegova baza", rekao je zvaničnik iz Vašingtona.

Kako je navedeno u saopštenju Janukoviča, tokom dvodnevne žalosti spuštene su zastave na pola koplja, otkazani zabavni programi, sportska takmičenja i izmijenjen televizijski i radio program.

Na Trgu nezavisnosti u Kijevu nalazi se i dalje oko 10.000 demonstranata uprkos potpisivanju sporazuma sa Janukovičem.

Opozicioni aktivisti u potpunosti su preuzeli "administrativnu četvrt" u glavnom gradu Ukrajine, saopštio je jedan od lidera protesta na Trgu nezavisnosti (Majdanu nezaležnosti) Andrej Parubij, dok mediji prenose protivrječne informacije da je Janukovič napustio Kijev.

Parubij je rekao da su aktivisti "Samoodbrane" i Desnog sektora preuzeli obezbjeđenje Vrhovne rade (skupštine), Janukovičeve administracije i glavnu upravu MUP za Kijev, prenijela je agencija UNN.

Za sada nema zvanične potvrde kijevske milicije ili gradske administracije tih navoda, ali je predstavnik Janukoviča u skupštini Jurij Mirošničenko za Peti kanal ukrajinske TV rekao da su policajci počeli da se povlače u skladu sa odgovarajućom skupštinskom odlukom.

Poslanik Rade iz opozicione partije Otadžbina (Batkivščina) navodi da je policajcima rečeno da "svi mogu da pređu na stranu Majdana" i da je "Samoodbrana" spremna da zajedno sa njima "patrolira".

U petak su lideri opozicije potpisali sporazum sa Janukovičem o rješavanju krize, koji podrazumijeva povratak na ustav 2004 - kojim se redukuju predsjednička ovlašćenja, formiranje vlade narodnog jedinstva i održavanje prijevremenih predsjedničkih izbora do kraja ove godine.

Kličko: Predsjednički izbori do 25. maja

Opozicija traži smjenu predsjednika Janukoviča i raspisivanje vanrednih predsjedničkih izbora do 25. maja, izjavio je opozicioni lider Vitalij Kličko.

"Zahtijevamo da se predsjednički izbori održe do 25. maja. Parlament treba da izglasa rezoluciju kojom se zahtijeva da Janukovič podnese ostavku", rekao je Kličko.

Opozicioni lider je pred poslanicima u parlamentu rekao i da je Janukovič napustio Kijev.

Novinari televizije Kanal 5 su bez problema ušli u rezidenciju predsjednika u predgrađu Kijeva, a demonstranti se nalaze na oko 50 metara od ulaza u predsjedništvo u centru grada.

Galerija

Bonus video: