Povećane plate u Bundestagu

Njemačka opozicija je nezadovoljna, između ostalog, time što su zakonske promjene usvojene brzim tempom
2 komentar(a)
Bundestag, Foto: Reuters
Bundestag, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.02.2014. 18:18h

Bundestag većinom glasova velike koalicije demohiršćana i socijaldemokrata usvojio izmjene Zakona o poslanicima kojima se omogućava povećanje zarada poslanika.

Tako će se poslanička plata povećati za oko 830 eura mjesečno i iznosiće 9.082 eura.

Ove zakonske izmjene, za koje je glasalo 464 od 589 poslanika, a 115 bilo protiv i 10 uzdržanih, predviđaju da se do polovine ovog mandata poslaničke zarade sa aktuelnih 8.252 eura, popunu na 9 082 eura.

Njemačka opozicija je nezadovoljna, između ostalog, time što su zakonske promjene usvojene brzim tempom od 10. februara, kada su ti planovi vladajuće koalicije bili prvi put iznijeti, a analitičari kažu da je trenutak za usvajanje zakonskih izmjena o povećanju plata bio veoma povoljan.

Povećanje plata poslanika Bundestaga odgovara, zapravo, zaradama saveznih sudija, ukazuju njemački političari iz vladajuće koalicije.

Osim toga, njemački Bundestag je danas usvojio i mjere vezane za laku korekturu penzione regulative, ali i odluku da se davanje i uzimanje mita može kazniti zatvorom do pet godina.

Oštrija pravila protiv podmićivanja poslanika su uslov za ratifikaciju Konvencije protiv korupcije Ujedinjenih nacija, prenose njemački mediji.

Bonus video: